Павловський розповів, що про сам напад на Гандзюк він дізнався 31 липня 2018 року / Фото УНІАН, Олександр Синиця

Ключовий свідок у справі проти організаторів і замовників нападу на активістку Катерину Гандзюк, колишній помічник народного депутата Ігор Павловський на засіданні Дніпровського районного суду Києва дав викривальні покази проти замовників та організаторів - голови Херсонської облради Владислава Мангера та його пособника Олексія Левіна.

Як передає кореспондент УНІАН, допит тривав близько трьох годин.

Зокрема, Павловський заявив, що чув розмову, учасником якої був Левін, в ході якої йшлося про Гандзюк, зокрема, що її треба "провчити", тому що вона, за словами Левіна, "забагато гавкала на Ніколаїча (Мангера – УНІАН)".

Відео дня

Також свідок повідомив, що його як на той час помічника народного депутата від "БПП" Миколи Паламарчука просили написати депутатське звернення стосовно Гандзюк, проте він відмовився це робити.

Читайте такожСправа про вбивство Гандзюк: суд допитав ключового свідка

Окрім того, Павловський розповів, що про сам напад на Гандзюк він дізнався 31 липня 2018 року, коли перебував на відпочинку, а вже 3 чи 4 серпня, за декілька днів після нападу, у приймальню народного депутата, де працював Павловський, забіг "схвильований Левін" і "запитав, чи є у нас адвокат. Ми спитали, що сталося. Він відповів: "Затримали Торбіна (співорганізатор нападу на Гандзюк Сергій Торбін, який наймав безпосередніх виконавців злочину – УНІАН)". Ми запитали, чому треба адвокат. "Вони облили кислотою Гандзюк", - відповів Левін. Я спитав: "Для чого?". Левін відповів, що "ми з Ніколаїчем замовили Катерину Гандзюк".

Також Павловський повідомив, що Левін попросив нікому про це не говорити.

Окрім того, він заявив, що 17 серпня став свідком того, як у нього на подвір'ї Левін розрахувався з виконавцями за злочин, він дав гроші Торбіну, який, у свою чергу, потім розподілив їх між безпосередніми виконавцями.

Павловський також пояснив суду, чому раніше не давав викривальних показів проти Мангера та Левіна.

За словами Павловського, йому перед кожним судовим засіданням телефонували невідомі і погрожували, що якщо він свідчитиме проти Мангера, то його родина і його донька матимуть проблеми, і таких дзвінків були 5-7.

Також він розповів, що аналогічні погрози надходили й іншим свідкам – Щербініну та Пилипенку, і останньому навіть дали декілька ляпасів.

Як зауважив Павловський, Левін пропонував йому 20 тисяч євро за мовчання.

Адвокати Левіна та Мангера на засіданні суду досить довго допитували Павловського.

Вони вважають, що Павловський дав неправдиві свідчення під тиском прокуратури, яка використала його важкий стан здоров'я і пообіцяла надати йому лікування у слідчому ізоляторі СБУ, де він утримується і сьогодні в рамках розслідування іншого кримінального провадження - щодо влаштування масових безладів в місті Олешки.

Допит Павловського завершився 8 жовтня о 22:00.

Нагадаємо, з Павловського знято обвинувачення у причетності до нападу на Гандзюк. Натомість йому інкримінують неповідомлення про злочин.

Читайте такожВбивство Гандзюк: фігурант просить суд допитати його у справі Мангера та Левіна

Справа Гандзюк: що відомо

  • Гандзюк померла в київській лікарні 4 листопада 2018 року. За три місяці до цього в Херсоні невідомий хлюпнув їй в обличчя сірчаною кислотою, вона отримала хімічні опіки понад 30% тіла.
  • 6 червня 2019 року було засуджено п’ятьох виконавців злочину.
  • Також у справі про вбивство Гандзюк фігурують раніше судимий громадянин Левін (Москаленко), голова Херсонської облради Мангер і колишній помічник народного депутата від «БПП» Миколи Паламарчука Ігор Павловський.
  • Крім того, громадські активісти вважають, що до вбивства Гандзюк причетні колишній голова Херсонської облдержадміністрації Андрій Гордєєв і екс-заступник голови ОДА Євген Рищук.
  • У січні в Бургасі (Болгарія) правоохоронці затримали Левіна, який перебував у міжнародному розшуку. 16 березня Левіна екстрадували до України.
  • 27 квітня в Офісі генпрокурора повідомили про завершення розслідування у справі та про встановлення кінцевого замовника цього злочину - Мангера, який за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Гандзюк, які призвели до її смерті.
  • 28 серпня відбулося перше засідання з розгляду справи проти Мангера та Левіна по суті. За рішенням суду вони перебувають під вартою до 18 жовтня.
  • 16 вересня Павловський попросив суд затвердити угоду про визнання винуватості та заявив, що готовий надавати покази.
  • 1 жовтня на суді Павловський заявив, що Мангер та Левін замовили напад на громадську активістку. Він розповів, що Мангер неодноразово погрожував йому та його доньці, через що він не міг надати ці покази раніше.