Справа Гонгадзе - ЄС закликає притягнути до відповідальності причетних / Фото УНІАН

Представництво Європейського Союзу в Україні закликає українську владу притягнути до відповідальності причетних до вбивства журналіста Георгія Гонгадзе.

Читайте такожБалух приходив до тями і намагався зірвати з голови пов’язку – Сущенко

Про це йдеться у заяві Представництва ЄС в Україні у мікроблозі Twitter.

Відео дня

«Сьогодні ми згадуємо українського журналіста Георгія Гонгадзе, викраденого в цей день 20 років тому. ЄС підтримує свободу медіа як ключову складову демократій у всьому світі. Причетні до злочинів проти журналістів мають бути притягнуті до відповідальності», - заявили європейські дипломати.

Справа Гонгадзе: що відомо

  • Засновник інтернет-видання «Українська правда» Георгій Гонгадзе зник 16 вересня 2000 року. У листопаді того ж року в лісі під Таращею Київської області виявили тіло без голови, яке, за висновками експертів, могло належати журналісту. Останки черепа, які за заявою Генпрокуратури належать Гонгадзе, було знайдено 2009 року на Київщині.
  • 15 березня 2008 року Апеляційний суд Києва визнав винними у вбивстві Гонгадзе трьох колишніх співробітників Департаменту зовнішнього спостереження МВС України - Валерія Костенка, Миколу Протасова й Олександра Поповича. Суд позбавив їх волі на строк від 12 до 13 років.
  • У січні 2013 року до довічного ув'язнення за вбивство журналіста було засуджено колишнього начальника департаменту зовнішнього спостереження МВС, генерала Олексія Пукача.
  • Журналіста поховали 22 березня 2016 року в Києві на території церкви Миколи Набережного.
  • Замовники вбивства досі не встановлені.