Італійцям розповіли про справу Марківа / фото УНІАН

В італійському сенаті напередодні пройшла презентація першої частини фільму The wrong place. У ній автори намагаються дослідити справу про загибель італійського репортера Андреа Роккеллі на Донбасі 6 років тому і звинувачення у причетності до його смерті українського військового Віталія Марківа.

Про це повідомляє "Радіо Свобода".

За словами режисера документальної стрічки Крісніано Тінацці, завдання журналістського розслідування полягало у глибшому дослідженні справи Роккеллі-Марків, а не у відстоюванні позиції "за" чи "проти" якоїсь із сторін процесу.

"Цим фільмом пропонуємо відкрити дебати, щоб зрозуміти краще резонансну справу, пропонуємо йти до кінця для пошуку правди", – сказала Елеонора Монджеллі, заступниця голови Італійської федерації прав людини.

Примітно, що захід вперше відвідав представник Демократичної партії (з урядової коаліції) сенатор Роберто Рампі.

"Я переконаний пацифіст, але розумію, що під час воєнної ситуації, на жаль, солдатам доводиться убивати. При цьому не можна уявити, що стосовно усіх трагічних інцидентів на війні відкривають справи щодо убивства. Думаю, цей фільм допоможе досягти бажаного результату, надаючи нові елементи для глибшого розуміння справи", – сказав він.

Присутнім показали 35-хвилинний фрагмент фільму, в якому автори з'ясували нові факти та спілкувалися зі свідками, не залученими до судового процесу.

Що відомо про справу Марківа

  • Заступника командира взводу першого батальйону оперативного призначення Національної гвардії імені Кульчицького, старшого сержанта Марківа затримали 30 червня 2017 року в Італії за підозрою у вбивстві італійського журналіста Андреа Роккеллі та його російського колеги Андрія Миронова під Слов'янськом 24 травня 2014 року.
  • За даними українського слідства, загибель двох журналістів сталася внаслідок артобстрілу з боку російсько-терористичних військ. У Нацгвардії наголошували, що у 2014 році в батальйоні імені Кульчицького в наявності не було жодного міномета.
  • 12 липня 2019 року суд присяжних в Італії засудив Марківа до 24 років ув'язнення. Також українця зобов'язали виплатити компенсацію родині загиблого.
  • 20 листопада Україна подала апеляційну скаргу на вирок Марківу. Розгляд апеляційної скарги Апеляційним судом округу Ломбардія очікувався навесні 2020 року. Однак початок апеляційного процесу був заблокований через пандемію COVID-19.
  • 3 липня 2020 року президент України Володимир Зеленський під час телефонної розмови з прем’єр-міністром Італійської Республіки Джузеппе Конте заявив, що розраховує на справедливе рішення суду в Італії щодо Марківа та його якнайшвидше повернення на Батьківщину.
  • У скарзі адвокатів на вирок українському нацгвардійцю, розгляд якої розпочнеться 29 вересня, сторона захисту просить остаточно і беззастережно виправдати Марківа.