Київський апеляційний суд залишив під вартою ветерана АТО, музиканта Андрія Антоненка, обвинуваченого у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета.

Як передає кореспондент УНІАН, сьогодні суд розглянув апеляційну скаргу захисту на рішення суду присяжних у складі Шевченківського райсуду Києва про продовження строку арешту Антоненка.

Адвокати на засіданні суду наголошували, що Антоненко не збирається переховуватися від слідства та суду чи втікати за кордон. Вони наполягали на зміні запобіжного заходу на будь-який, що не передбачає тримання під вартою та дозволить Антоненку бути разом з родиною.

Читайте такожЗМІ назвали ім'я можливого підозрюваного у вбивстві Шеремета, якого проігнорувало слідство (фото)

Крім того, захисники повідомили, що через постійну необхідність відвідувати судові засідання та інші обставини, пов'язані з його ув'язненням, дружину Антоненка звільнили з роботи, тому його родина залишилася фактично без засобів для існування.

Прокурор заперечував проти задоволення апеляції та наполягав на тому, що Антоненко нібито може переховуватися, втекти та чинити тиск на свідків.

Заслухавши сторони та осіб, які готові взяти Антоненка на поруки, колегія суддів ухвалила рішення залишити без задоволення апеляційні скарги захисту.

Відповідне рішення суду присутні у залі зустріли вигуками: "Ганьба!" та "Свободу Ріффмастеру!".

Читайте такожCуд скасував закриття справи про фальсифікацію експертиз у справі Шеремета

Справа шеремета: хронологія судового процесу

  • Павло Шеремет загинув у центрі Києва вранці 20 липня 2016 року внаслідок вибуху автомобіля.
  • 12 грудня 2019 року в Нацполіції заявили, що у причетності до вбивства підозрюють музиканта, ветерана АТО Антоненка, лікаря Юлію Кузьменко (псевдонім «Ліса»), військову медсестру Яну Дугарь.
  • Слідство вважало, що Антоненко був організатором вбивства, Кузьменко закладала вибухівку під авто журналіста, а Дугарь напередодні вбивства нібито фотографувала камери спостереження на місці злочину.
  • Суд обрав Антоненку та Кузьменко запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою, Дугарь - запобіжний захід у вигляді нічного домашнього арешту. 11 серпня суд змінив Кузьменко запобіжний захід з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт.
  • 21 травня Антоненку, Кузьменко і Дугарь додали ще дві підозри, а також змінили зміст попередньої.
  • За словами керівника юридичної фірми «Сенс Консалтинг» Леоніда Маслова, Антоненко вже виконавець за попередньою змовою, а Кузьменко - «лише заклала вибухівку разом з Антоненком, але не натискала на гачок». Крім того, підозрюваних звинувачують у знищенні автомобіля, в якому був Шеремет, і зберіганні вибухівки.
  • 25 серпня в суді всі троє обвинувачуваних вимагали, щоб їхню справу розглядав суд присяжних.
  • За авторозподілом від 9 вересня було визначено троє основних присяжних: Григорій Фірсов, Наталя Глоба, Юрій Михайленко і двоє запасних - Юрій Федоренко, Людмила Яковенко.
  • Таким чином справу проти Антоненка, Кузьменко та Дугарь розглядає суд присяжних у складі 2 професійних суддів та трьох присяжних.
  • 28 вересня суд присяжних у Шевченківському райсуді Києва залишив Антоненка під вартою.
  • Також того дня у суді прокурор зачитав обвинувальний акт у справі.