Становище переселенців суттєво погіршилось / фото УНІАН

Понад третині переселенців вистачає коштів лише на харчові продукти, 10% змушені заощаджувати навіть на цьому.

Читайте такожВ Україні ввели цифрову довідку для переселенців

Як передає кореспондент УНІАН, результати відповідного опитування внутрішньо переміщених осіб були представлені сьогодні на прес-конференції у Києві.

Відео дня

За словами координатора з питань надзвичайних ситуацій та стабілізації Представництва міжнародної організації з міграції (МОМ) в Україні Марко Кіментона, такі опитування МОМ проводить з березня 2016 року.

Він зазначив, що дані дослідження свідчать про те, що коронакриза суттєво вплинула на ВПО та їхні родини.

“Якщо подивитися на рівень зайнятості - тут немає суттєвих змін, але якщо подивитися на середній дохід, то ми бачимо, що він й надалі зменшується саме через пандемію. Згідно з даними дослідження, чверть ВПО зазначають, що змушені були піти у неоплачувані чи частково оплачувані відпустки”, - повідомив він.

Як зазначив менеджер програм Представництва МОМ в Україні Роман Лунін, за даними опитування, рівень задоволеності ВПО доступом до працевлаштування знизився майже на 10% - з 73% у вересні 2019 року до 64% у березні 2020 року.

Загалом серед переселенців працевлаштовані 56%, тоді як серед всього населення України - 67%.

Він уточнив, що наразі різке падіння рівня зайнятості ВПО спостерігається на заході України та у Києві - 17% та 16% відповідно.

За словами спеціалістки Національної моніторингової системи Представництва МОМ в Україні Ірини Локтєвої, на фоні ускладнення ситуації на ринку праці фінансова ситуація серед ВПО також дещо погіршилася.

Так, за результатами опитування, 10% ВПО відповіли, що змушені заощаджувати навіть на харчуванні, 35% опитаних зазначили, що коштів їм вистачає лише на харчування, 41% - на харчування та базові потреби, 10% - вистачає на базові потреби, а також мають певні заощадження, 4% - не відповіли на це запитання.

Крім того, дані дослідження свідчать, що у квітні-червні 2020 року середньомісячний дохід на одного члена домогосподарства переселенців становив 3 тис. 350 грн, що на 281 гривню менше, ніж у вересні 2019 року, та на 624 грн нижче за фактичний прожитковий мінімум.

“Кількість респондентів, які підтвердили, що їм довелося витрачати й так обмежені заощадження, зросла на третину - з 29% у вересні 2019 до 40% у червні 2020 року”, - уточнила Локтєва.

Представництво МОМ в Україні з березня по червень повело два раунди регулярного опитування внутрішньо переміщених осіб. Опитування проводилося серед понад 12 тисяч респондентів телефоном та методом особистого інтерв’ю, зокрема й з ВПО, які повернулися на непідконтрольні уряду території.

Проблема переселенців в Україні

  • Після анексії Росією Криму в березні 2014 року і початку антитерористичної операції на Донбасі в квітні того ж року з'явилася велика кількість біженців з Криму і окремих районів Донецької та Луганської областей.
  • Станом на 5 серпня кількість зареєстрованих внутрішніх переселенців з тимчасово окупованих територій Донецької і Луганської областей та АР Крим становила 1 млн 397 тис. 304 особи.