Мерія міста Кам'янське на Дніпропетровщині організувала багатомільйонну корупційну схему із закупівлями засобів боротьби з коронавірусом. Про це свідчать результати розслідування видання «Апостроф».

Як пояснили журналісти, в січні, в розпал епідемії, міськрада підписала ряд договорів на покупку дезінфікуючих засобів, комбінезонів біологічного захисту, а також медичних масок. Постачальниками необхідних товарів виступили ТОВ «Торгова група «Дніпро» та ФОП Толкунов Сергій Олегович.

У Толкунова були придбані 2100 дезінфікуючих засобів в ємностях об'ємом 5 літрів за ціною 540 гривень. Загальна сума замовлення склала 1 134 000 гривен. У свою чергу ТОВ «Торгова група «Дніпро» поставила Управлінню охорони здоров'я Кам'янської міськради 8 тисяч комбінезонів біологічного захисту на загальну суму 2 720 000 грн. Тобто вартість одного комбінезона біологічного захисту склала 340 грн. Ще один договір з цією компанією стосувався закупівлі 400 тисяч медичних масок на загальну суму 1 120 000 грн. Вартість однієї маски склала 2 грн. 80 коп.

Відео дня

«Ринкова ціна на подібні товари значно нижча. Для порівняння Дніпровська міськрада закуповувала маски для лікарень за суми і 1 грн 45 копійок, і 1 грн 18 копійок. Дезінфікуючі засоби такого ж обсягу закуповувалися, наприклад, в Миколаєві за суму 344 гривні, на відміну від 540 грн в Кам'янському. Така ж ситуація і з костюмами біозахисту. У Запорізькій області захисні костюми поставлялися і по 125, і по 150 гривень», - написало видання.

Компанія Толкунова була зареєстрована тільки з початком епідемії у 2020. При цьому директором виступає Олександр Козир, який раніше працював в комунально-житловому експлуатаційному підприємстві «Оріон», що має пряме відношення до Каменської міськради.

Крім того, в лютому міськрада оголосила про покупку меблів для міської лікарні №7. Саме Толкунов, який ніколи не займався меблями, отримав з бюджету 940 тис. грн за виконання замовлення. При цьому ці товари також були куплені за ціною, що перевищує ринкову, наголосило ЗМІ.

В даний момент вже відкрито кримінальне провадження за ст. 191 Кримінального кодексу України. Сума збитку, який завдано громаді міста, обчислюється в порядку 2 мільйони грн.