Тернопіль зранку живе звичним життям / фото realno.te.ua

Тернопіль опинився у "червоній" зоні карантину. У місті мають запровадити жорсткі обмеження: заборонити роботу громадського транспорту, закрити заклади освіти, ресторани й торгові центри. У Тернополі не зрозуміли, чому потрапили до червоної зони з жорсткими карантинними умовами і запротестували.

Читайте такожГеращенко пригрозив мерам міст з "червоної" зони, які відмовилися посилювати карантин

Як йдеться у сюжеті ТСН.Ранок, у Тернополі сьогодні звичайний ранок: люди поспішають на роботу, громадський транспорт працює у звичному режимі, незабаром відкриються дитсадки, бари та магазини. У спальному районі маршрутки безперервно курсують. Усе тому, що напередодні міський голова звернувся до городян із обіцянкою, що Тернопіль житиме у звичному карантинному режимі і усе працюватиме, бо він вважає, що рішення державної комісії не обґрунтоване і навіть не законне. 

Відео дня

"Рішення державної комісії з надзвичайних ситуацій і постанова уряду про введення Тернополя до червоної зони карантину є нелогічним, незаконним, необґрунтованим, тому в Тернополі виконуватися не буде", – заявив Сергій Надал.

За минулий тиждень у місті простежувався навіть спад кількості хворих. Наповненість лікарень хворими з коронавірусом сягала лише 46%, а це вдвічі менше показника для червоної зони.

Депутати міської ради на позачерговій сесії ухвалили рішення, що не посилюватимуть у місті карантин відповідно до вимог «червоної» зони.

Перед голосуванням начальник міського управління охорони здоров’я Василь Даньчак поінформував присутніх, що епідеміологічна ситуація у місті – у межах норми.

Також у своїх виступах депутати і міський голова Сергій Надал наголосили, що запровадження жорсткого карантину негативно відіб’ється на функціонуванні міста, його економіці та добробуті громадян.

Відтак, депутати визнали постанову Кабінету міністрів України від 22 липня 2020 року «Про встановлення карантину та запровадження посилених протиепідемічних заходів на території із значним поширенням гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» такою, що не ґрунтується на нормах Конституції України.

Також депутати закликали міністра охорони здоров'я Максима Степанова виключити Тернопіль з «червоної» зони, а міністра інфраструктури Владислава Криклія – скасувати заборону зупиняти потяги у місті.

Виконавчим органам та комунальним підприємствам міська рада дала доручення забезпечити у повному обсязі життєдіяльність міста, суб'єктам господарювання рекомендовано діяти відповідно до рішення комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій при Тернопільській міській раді.

Окрім того, депутати окремо закликали правоохоронців не вчиняти каральних дій щодо суб'єктів господарювання, які діятимуть відповідно до прийнятого сьогодні рішення міськради.

Як повідомляв УНІАН, Сьогодні в Україні набрали чинності нові правила зонального карантину.