Чиновників зобов'яжуть складати іспити / фото ua.depositphotos.com

Стаття закону про функціонування державної мови, яка набирає чинності в січні, передбачає складання іспиту з української мови.

Хто його складатиме - розповів мовний омбудсмен Тарас Кремінь в ефірі каналу "Україна 24".

В першу чергу, за його словами, нововведення стосуватиметься претендентів на держслужбу - мерів, міністрів, чиновників, голів адміністрацій, держпідприємств, прокуратур.

Відео дня

"Тобто ті, хто займатиметься безпосередньо діяльністю, пов'язаною з державною владою. Що стосується іншої категорії - це і ті громадяни, які вступають в громадянство. Це громадяни інших країн, які шляхом складання державного іспиту мають право отримати громадянство нашої держави", - сказав він.

Читайте такожУ "Слузі народу" запропонували штрафувати політиків, які не говорять публічно українською мовою

Хто не складатиме іспит з української

Кремень зазначив, що деякі категорії не складатимуть іспит цього року.

"Звичайно, будуть і ті категорії, які не будуть здавати, принаймні в 2021 році, можливо, будуть якісь зміни в законі. Це стосується в першу чергу депутатів, така вже норма закону, нічого не поробиш, і правоохоронні структури. Я вважаю, що кожен чиновник не повинен лякатися своїх знань, і якщо він складе або не складе іспит, повинен сказати про це. Це буде сприйматися набагато краще, ніж раніше, коли "склав" іспит, а два слова зв'язати не може", - сказав він.

Як зміниться мовна політика в 2021 році

  • У січні 2021 року набирає чинності стаття 30 Закону України "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
  • Ця стаття зобов'язує всіх постачальників послуг в Україні, незалежно від форми власності, обслуговувати споживачів виключно українською мовою (крім альтернативного прохання клієнта).

Закон про мову в Україні

  • 25 квітня 2019 року парламент ухвалив закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної".
  • 16 липня 2019-го закон набув чинності.
  • З 16 липня 2020 року українською мовою мали бути перекладені назви всіх аеропортів, станцій, зупинок, технічна документація, документообіг та звітність юросіб.