Літак МАУ збили на початку року в Ірані / фото REUTERS

Рідним жертв збитого українського літака МАУ під Тегераном в січні 2020 року Іран виплатить компенсації, але процес може тривати до двох років.

Заступник очільника МЗС Євгеній Єнін прогнозує, що у міжнародних судах це може затягнутися щонайменше до 5 років. Про це повідомляється в сюжеті ТСН.

Перемовини з Іраном, з яких українська делегація нині повернулась, Євгеній Єнін назвав важкими. Дипломатам вдалося домовитись про компенсації від Ірану. Їхній розмір не обговорювали. Новий раунд перемовин відбудеться у Києві наприкінці листопада.

"Іранська сторона погодилась надати однакову компенсацію жертвам їхніх рідних незалежно від їхнього громадянства. Вже під час наступного раунду розраховуємо мати більше деталей", — розповів Єнін.

Читайте такожПрокуратура хоче отримати від Ірану інформацію про шістьох підозрюваних у збитті літака МАУ

Збиття літака МАУ в Ірані: історія переговорів

Українська делегація на переговорах 18-21 жовтня мала намір почути від іранської сторони детальне пояснення причини збиття літака і, хто за це понесе відповідальність.

19 жовтня у Тегерані заступник міністра закордонних справ Євгеній Єнін зустрівся з міністром закордонних справ Ірану Мохаммадом Джавадом Заріфом. За словами Єніна, Іран готовий забезпечити однаковий розмір компенсації родичам всіх жертв збитого іранськими військовими літака компанії «Міжнародні авіалінії України» незалежно від їхнього громадянства.

19-20 жовтня в Тегерані відбулися засідання трьох робочих груп (за участі представників організацій з питань цивільної авіації, військових експертів, а також з питань кримінальної юстиції).

20 жовтня Єнін заявив, що Іран має намір якомога швидше завершити технічне розслідування збиття літака МАУ і встановити істину та справедливість. Україна очікує на розвиток кримінального переслідування причетних до збиття літака МАУ і притягнення винних до відповідальності.