REUTERS

Розшифровка «чорних скриньок» збитого літака МАУ біля Тегерана розпочнеться в липні.

Про це BEA повідомило в Twitter.

Розшифровкою займеться Бюро з розслідування і аналізу безпеки цивільної авіації Франції (BEA).

Відео дня

У бюро заявили, що Іран офіційно звернувся за допомогою з розшифровки «чорних скриньок» українського літака. Технічні роботи планують розпочати 20 липня у Франції.

Як повідомляв УНІАН, 8 січня в Ірані розбився літак «Міжнародних авіаліній України», що виконував рейс за маршрутом Тегеран-Київ. Загинуло 176 осіб. На борту Boeing 737 перебували 11 громадян України, в тому числі 9 членів екіпажу, а також громадяни Ірану, Канади, Швеції, Афганістану, Німеччини та Великобританії.

Через три дні президент Ірану Хасан Рухані визнав, що український лайнер був збитий «в результаті ненавмисної людської помилки» і пообіцяв притягнути винних до відповідальності.

Читайте такожІран погодився передати Франції для розшифрування "чорні скриньки" літака МАУ - Єнін

3 лютого директор з розслідування нещасних випадків в іранській Організації цивільної авіації Хасан Резайфар заявив, що Іран більше не ділитиметься з Україною доказами у справі щодо збиття літака МАУ через те, що дані розслідування «злили» українським ЗМІ.

Країни-учасниці Міжнародної групи з координації допомоги жертвам катастрофи літака МАУ неодноразово вимагали від Ірану передати групі «чорні скриньки» зі збитого лайнера.

14 лютого міністр закордонних справ Ірану Заріф заявив, що Іран не має наміру віддавати «чорні скриньки» зі збитого літака МАУ, але й не розшифровуватиме їхніх даних без участі зацікавлених сторін.

6 квітня з'явилася інформація, що речник комітету парламенту Ірану з правових і судових питань, депутат Хассан Норузі зазначив, що іранські військові «правильно» вчинили, збивши український літак. За його словами, жодних арештів у зв'язку з інцидентом не було.

27 квітня глава українського зовнішньополітичного відомства Дмитро Кулеба і глава МЗС Ірану Заріф провели телефонну розмову, під час якої слова Норузі не відповідають дійсності та суперечать офіційній позиції Ірану. Міністр також нагадав, що низка осіб вже були затримані у ході розслідування збиття українського лайнера.

У МЗС України не виключають можливості подачі позову в Міжнародний суд ООН проти Ірану через збиття літака МАУ.