Президент нагадав, що серед українських воїнів багато відважних і сильних жінок і дівчат / REUTERS

День захисника України – це не тільки чоловіче свято, адже серед українських воїнів багато відважних та сильних жінок і дівчат, які на рівні з чоловіками мужньо виконують свій непростий обов’язок.

Читайте такожЗеленський ушанував пам’ять воїнів, загиблих за незалежність УкраїниЯк передає кореспондент УНІАН, про це президент України Володимир Зеленський сказав під час церемонії складання урочистої клятви ліцеїстами Київського військового ліцею імені Івана Богуна та присвоєнні почесних найменувань бойовим військовим частинам.

«Сьогодні ми всі вклоняємося нашим воїнам за мирне небо та спокійний сон в українських містах та селах. Погодьтесь, ми дуже швидко звикаємо до хорошого, сприймаємо це як звичайний стан речей. Та не маємо забувати, що коли вечеряємо з друзями в ресторані, їдемо на пікнік, граємося зі своїми дітьми, розважаємося, подорожуємо, одним словом – живемо, є ті, хто зі зброєю в руках і вдень, і вночі, і в спеку, і в мороз боронять нашу Батьківщину, щоб всі ми могли жити звичайним життям, а Україна мала самостійність та незалежність», - наголосив він.

Відео дня

Президент закликав українців ніколи не забувати про те, що військові боронять українську землю, та дякувати героям щодня, а не лише в День захисника України .

«Хочу зауважити: нехай нікого не вводить в оману назва цього дня – це не тільки чоловіче свято, серед наших воїнів багато відважних та сильних жінок і дівчат, які на рівні з чоловіками можуть мужньо виконувати свій непростий обов’язок, і вони це роблять, і сьогодні ми дякуємо їм усім – хоробрим чоловікам та жінкам, хлопцям та дівчатам зі Збройних сил України, Нацгвардії, Держприкордонслужби та інших силових структур. Дякуємо добровольцям, волонтерам, медикам та всім, хто служить Батьківщині», - додав президент.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 14 жовтня, в Україні відзначають День захисника України, День українського козацтва та Покрови Пресвятої Богородиці. Офіційно цей день є вихідним.

14 жовтня стало державним святом з 2014 року на тлі посилення в суспільстві ідей декомунізації і збройної агресії Росії на Донбасі. Свято запровадив своїм указом президент Петро Порошенко. Водночас він скасував святкування Дня захисника Вітчизни 23 лютого, який в СРСР був Днем Радянської армії та Військово-морського флоту. Пізніше Порошенко виступив з ініціативою зробити цей день вихідним, і 5 березня 2015 року Верховна Рада підтримала відповідний президентський законопроект.