Білоруські фахівці зможуть комфортно працювати в Україні / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський підписав указ, який передбачає спрощення оформлення посвідок на тимчасове проживання для білоруських підприємців та висококваліфікованих фахівців.

Читайте такожБілоруські пропагандисти підписали Україну як "колишню УРСР" (фото)

Як повідомляється на сайті ОП, указ № 420/2020 «Про деякі заходи щодо залучення підприємців, висококваліфікованих спеціалістів, які є громадянами Республіки Білорусь» має сприяти розвитку інвестиційного потенціалу України.

Відео дня

Згідно з указом, уряд має продовжити до 180 днів на рік строк тимчасового перебування на території України громадян Білорусі. Це стосується підприємців, висококваліфікованих спеціалістів (зокрема фахівців у сфері IT та інновацій) та членів їхніх сімей.

Кабмін також має запровадити пілотний проект щодо спрощеного оформлення посвідок на тимчасове проживання для цих категорій громадян Білорусі. При цьому необхідно передбачити можливість скорочення до трьох днів строків для отримання таких документів без необхідності додаткового виїзду за межі української території.

Окремо уряд має оптимізувати порядок одержання дозволів на застосування праці іноземців та осіб без громадянства для працевлаштування громадян Білорусі, які є висококваліфікованими ІТ-спеціалістами. Для цього пропонується скоротити до п'яти днів строк надання такого дозволу та передбачити можливість його одержання за принципом мовчазної згоди.

Вдосконалити слід і процедуру реєстрації білоруських ІТ-спеціалістів як фізосіб-підприємців – платників єдиного податку.

Україна також має визнати документи, видані компетентними органами Білорусі, що необхідні для роботи в Україні.

Указ набирає чинності з дня його опублікування.

Вибори і протести в Білорусі: хроніка подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. Згідно з офіційними даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Тихановську - 10,1%.
  • Після оголошення результатів виборів країну охопили акції протесту. Силовики затримують учасників мітингів і застосовують до них силу, відкривають політично вмотивовані справи проти опозиціонерів.
  • В Євросоюзі не визнали результати виборів і вирішили ввести санкції проти білоруських чиновників, відповідальних за фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти незгодних.
  • Після початку заворушень у Білорусі президент країни Олександр Лукашенко почав робити ворожі заяви на адресу України та звинувачувати Київ у внутрішні справи республіки. 
  • 23 вересня в Мінську відбулася таємна інавгурація Лукашенка. Україна відмовилась визнавати Лукашенка легітимним президентом.