VPN-мережа працює як додатковий рівень захисту / фото ua.depositphotos.com

З початку повномасштабного російського вторгнення попит на віртуальні приватні мережі (VPN) в Україні зріс на сотні відсотків, повідомляють фахівці міжнародної компанії ESET, що займається розробкою антивірусного програмного забезпечення.

Згідно з повідомленням, VPN може поліпшити захист цифрового життя тих, хто знаходиться в небезпечних регіонах. Зокрема, вони можуть стати вікном у зовнішній світ для тих, хто живе в окупованих Росією містах України, де вільний доступ до новин обмежений.

"VPN-мережа працює як додатковий рівень захисту, шифруючи всі дані, що проходять через неї, і забезпечуючи конфіденційність в Інтернеті. Особиста інформація, дані місця розташування та історія перегляду будуть недоступні для прочитання тим, хто спробує вас ідентифікувати і відстежити. Навіть ваш Інтернет-провайдер не зможе збирати дані про вас", - пояснюють в компанії.

Відео дня

За даними фахівців ESET, використання VPN-сервісів має ряд переваг: вони дозволяють захистити конфіденційні дані користувачів, приховувати інформацію про перегляди сторінок, надають можливість доступу до заблокованих на певній території веб-сайтів. Крім того, вони відкривають доступ до більшої кількості контенту на стрімінгових платформах, які часто пропонують різні фільми і шоу в залежності від регіону, і дозволяють економити гроші, оскільки зміна географічного місцезнаходження IP-адреси дозволяє вибрати більш дешевий регіон для певних сервісів.

Як правильно використовувати VPN-мережу

Фахівці повідомляють, що є два варіанти підключити VPN: встановлювати його на кожному окремому пристрої і включати при необхідності, або спочатку налаштувати функцію VPN в роутері. Всі пристрої, підключені до такої мережі, будуть пропускати свій трафік через зашифрований тунель VPN, захищаючи навіть ті девайси, які не підтримують програми, наприклад, смарт-лампу. Таким чином забезпечується додатковий рівень захисту.

При виборі постачальника VPN-сервісів фахівці в сфері кібербезпеки рекомендують враховувати ряд факторів.

Через зміну підключення до іншого сервера швидкість інтернету може бути нижче. Оскільки такі сервіси пропонують сервери з різною максимальною швидкістю.

У кожній країні є свої сервіси, які відповідають різним правилам і законам в залежності від вимог захисту даних у відповідних юрисдикціях.

Одні послуги зосереджені на конфіденційності даних, а інші ― на більш складних функціях безпеки.

Не всім компаніям, які пропонують VPN-сервіси, можна довіряти.

Використання VPN є незаконним в деяких країнах, зокрема, це стосується держав, у яких є обмеження на доступ до ЗМІ. В інших країнах застосування VPN не забороняється законом, але уряд систематично намагається блокувати доступ до таких послуг.

При цьому, в компанії ESET додають, що безкоштовні VPN-сервіси не є безпечними, оскільки вони можуть зберігати дані користувачів і надалі перепродавати їх.

ESET - експерт в області захисту від кіберзлочинності і цифрових загроз, міжнародний розробник рішень з ІТ-безпеки, провідний постачальник в області створення технологій виявлення загроз. Заснована в 1992 році, компанія ESET сьогодні має розширену партнерську мережу і представництва в більш ніж 180 країнах світу. Головний офіс компанії знаходиться в Братиславі, Словаччина.