Сюжет дня : Повернення Росії до ПАРЄ

Повернення Росії до ПАРЄ

Делегація Росії в ПАРЄ з квітня 2014 року перебуває під санкціями, накладеними на неї через анексію Криму. Згідно до відповідної резолюції, російських депутатів позбавили права голосу в ПАРЄ, а також права бути представленими в її керівних органах.

У відповідь на це Росія припинила сплачувати внески до організації, що згодом призвело до бюджетної кризи в ПАРЄ. 

Попри це санкції проти російської делегації кілька разів продовжували, а у відповідних резолюціях Асамблея знову й знову закликала Кремль повернути Крим, припинити військову агресію на Донбасі й вивести російські війська з території України.

Втім поступово в Парламентській асамблеї Ради Європи почали пропонувати регламентні зміни в правила і процедури асамблеї, які могли б ускладнити процедуру збереження санкцій проти Росії. У підсумку в 2019 році делегацію Росії повернули до ПАРЄ.

На початку 2021 року голова української делегації в ПАРЄ Марія Мезенцева запропонувала оскаржити повноваження делегації РФ через політику російської влади, спрямовану на порушення політичних і громадянських свобод, арешти лідерів опозиції і сотень російських громадян, порушення прав людини в окупованому Криму.

Водночас у ПАРЄ підготували проект резолюції з пропозицією допустити російську делегацію до роботи Асамблеї.

28 січня в ПАРЄ відмовилися підтримати пропозицію України про недопуск делегації РФ до роботи в Асамблеї.

Новини про повернення Росії в ПАРЄ

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся