Сюжет дня : Новий договір по транзиту газу через Україну з РФ

Новий договір по транзиту газу через Україну з РФ

Стокгольмський арбітраж 31 травня 2017 року задовольнив вимогу Національного нафтогазового холдингу «Нафтогаз України» про перегляд ціни за укладеним у 2009 році за часів прем'єрства Юлії Тимошенко контрактом на закупівлю природного газу у російського газового монополіста компанії «Газпром» з урахуванням ринкових умов.

Також рішенням Стокгольмського арбітражу було скасовано вимогу «Газпрому» щодо контрактного принципу «бери або плати».

28 лютого 2018 року "Нафтогаз" отримав остаточне рішення Стокгольмського арбітражу за позовом української компанії до російського газового монополіста "Газпром", згідно з яким арбітраж зобов'язав "Газпром" виплатити "Нафтогазу" 4,63 мільярда доларів. За підсумком розгляду двох справ російський "Газпром" залишився повинен української компанії 2,56 милдлиарда доларів.

21 січня 2019 року в Брюсселі під наглядом Європейської комісії почалися переговори про умови нового контракту між "Нафтогазом" та "Газпромом" щодо транзиту російського газу через територію України до Європи. Україна наполягає на новому контракті за європейськими правилами. Росія хоче продовження попереднього. Чинний контракт спливає 31 грудня 2019 року.

Новини про газову війну України з Росією

Останні новини
завантаження...
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся