Недарма кажуть, що Вінниця - місто фонтанів / фото Ольга Робейко, УНІАН

Подорож до найкомфортнішого для життя міста в Україні: що подивитися і куди сходити за один день

08:02, 18.10.2021
5 хв. Туризм

Багато українців під час "довгих" вихідних шукали собі варіанти для відпочинку "нашвидкоруч" - і щоб їхати недовго, і було що подивитися, і, звичайно ж, недорого. Наш вибір упав на Вінницю - найкомфортніше українське місто для життя (за результатами щорічного Українського муніципального опитування, проведеного Міжнародним республіканським інститутом (МРІ).

Щоб встигнути відвідати популярні серед туристів локації у Вінниці, у нас був лише один день, але ми встигли відчути, чим і як живе місто, дізнатися, чи дійсно місцеві жителі вважають, що їм пощастило опинитися в найкомфортнішому місті для життя.

Парки та сквери у Вінниці

Чого тут точно вдосталь, так це парків і скверів. І в кожному неодмінно ви помітите фонтан - ще б пак, адже Вінницю недарма називають містом фонтанів. У кожній такій локації для відпочинку городян дуже чисто, лавочок вистачає, і вони не у напівзруйнованому стані. А ще багато місць для "присісти й перепочити" мають різні форму, колір і зроблені вони теж з різних матеріалів. Також впадає у вічі різноманіття комфортних дитячих майданчиків.

Відео дня

На проспекті Космонавтів, наприклад, крім красивого фонтану з Атлантом і планетами, ви зможете зарядити свій гаджет - погодьтеся, дуже корисна штука в епоху смартфонів, які вічно розряджаються. Тут можна теж присісти, послухати шум води й відпочити від метушливих буднів.

Звичайно ж, ми не могли не відвідати Європейську площу з її прекрасним парком, який вабить сюди різних роззяв, що зловили за хвіст вільну годинку. Тут є все для комфортного відпочинку - прекрасна природа, скульптури, серед яких і кам'яний грамофон, і низка затишних кафе та ресторанів. Але головна "фішка" тут - водонапірна вежа, що стала одним із символів міста. У висоту вона досягає 28 м і в різні часи слугувала і водопроводом, й форпостом, і навіть гуртожитком. Зараз тут діє музей. Обов'язково зверніть увагу на 3D-малюнок біля підніжжя вежі.

Варто ще згадати ліс біля садиби Миколи Пирогова, він особливо прекрасний восени, тут можна зустріти матусь з колясками, туристів і просто охочих прогулятися місцевих жителів.

Де поїсти у Вінниці

Розпещені атмосферними закладами у столиці й не тільки, ми хотіли не тільки смачно поїсти, але і потрапити в затишне колоритне кафе або ресторан. 

Вибір упав спочатку на "Кінь у протигазі", де меню рясніє різними стравами з оригінальними назвами, наприклад, "Грубий москалик", і наливками на будь-який смак. Чимось цей заклад за своєю атмосферою нагадує львівську "Криївку". Що тут поїсти? Обов'язково скуштуйте оселедець під шубою з мідіями, а також вареники. А для любителів міцніших напоїв відмінно підійде кальвадос - тут вони є декількох видів. Але бронюйте місця заздалегідь, адже у вихідний день або святковий тут яблуку ніде впасти.

А ще завітайте у Вінниці ресторан "Аура" та скуштуйте там український борщ. Він божественно смачний, а ще цю страву подають в хлібній тарілці, з чаркою горілки, сметаною, часником, цибулею, червоним перцем і салом. Крім такої оригінальної подачі, вас вразить атмосфера закладу, інтер'єр і краєвид з вікна. А ввечері цей ресторан перетворюється на місце збору тусовників, тут є зал караоке, а також сцена, з якої лунає жива музика.

Шоу фонтанів 

Звичайно ж, не можна не згадати про вечірнє шоу фонтанів. Нам пощастило потрапити на нього за два дні до закриття сезону. Треба сказати, що в жодному з українських міст ви такого не побачите, навіть у Києві. На гігантському водному полотні демонструють відео у форматі 3D у супроводі музики та озвучення. Тут вражають і різнокольорові струмені, що досягають у висоту 70 м, й аудіовізуальний ряд. І все - абсолютно безкоштовно, що робить цю локацію надзвичайно популярною серед туристів і жителів Вінниці.

Український "мавзолей" у Вінниці

Мало хто знає, але в Україні є свій "мавзолей". Розташований він у Вінниці недалеко від садиби Миколи Пирогова. І спочиває в ньому, як ви вже здогадалися, Микола Пирогов - видатний хірург, анатом і педагог. Він створив перший атлас топографічної анатомії людини, також він - засновник військово-польової хірургії. Крім того, Пирогов впровадив застосування анестезії при оперативному втручанні. Так, за бажанням його другої дружини Миколу Івановича і бальзамували. Його тіло лежить в усипальниці, над якою був споруджений храм Св. Миколая Чудотворця. Спуститися сходами й подивитися на забальзамоване тіло хірурга можна, купивши квиток за 50 грн. Фото і відеозйомка там заборонена. 

Церква-усипальниця Пирогова / фото Ольга Робейко, УНІАН

Садиба Миколи Пирогова

Для тих, хто цікавиться медичними темами, раджу побувати в садибі Пирогова під назвою Вишня. Її зараз перетворили на музей, кожна кімната якого присвячена окремим періодам життя знаменитого хірурга - від перших кроків у професії до смерті. 

Також на території особняка розташована аптека Миколи Івановича, в ній відтворені прийом пацієнтів лікарем, операція і, власне, сам фармацевтичний кабінет. У ньому можна побачити й трави, якими медик лікував людей.

І наостанок…

І, звичайно ж, маст-ду у Вінниці - покататися на трамваї. Вони тут - синьо-білі красені - європейські, адже муніципалітет міста Цюріх подарував Вінниці справжні швейцарські трамваї, правда, вживані. Але навіть вони кращі за ті, що курсують у Києві.

У Вінниці курсують європейські трамваї / фото Ольга Робейко, УНІАН

Ольга Робейко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся