Як мінімум до 24 квітня в Україні жорсткий карантин через коронавірус / Фото REUTERS

Вилазка на вулицю в період карантину: що потрібно знати перед тим, як відправитися в експедицію до найближчого магазину

09:39, 04.04.2020
10 хв. Туризм

Вже три тижні українці з перемінним успіхом сидять на карантині. Офіційно він має тривати до 24 квітня, але немає жодної гарантії, що його не розтягнуть на довше. Тим часом постійне знаходження в чотирьох стінах плюс весняне сонечко за вікном роблять свою справу і виманюють українців на вулиці, а влада тим часом запроваджує все нові й нові заборони. УНІАН.Туризм дасть вам кілька слушних порад, як безпечно для себе і оточуючих вийти на вулицю, якщо вже дуже треба.

Три тижні тому в Україні запровадили відносно «м'який» карантин, маючи надію на свідомість наших співгромадян. Однак весна за вікном і той факт, що багато людей миттєво залишилися без роботи, зіграли свою роль – українці по всій країні кинулися цілими компаніями гуляти в парках, збиратися на шашлики і влаштовувати пивні посиденьки на лавочках. Адже, по суті, їм ніхто нічого не робив за порушення – поліція чи то боялася, чи то і правда не мала повноважень, але воліла радше зробити зауваження самотньому відвідувачу магазину без маски, ніж гучній компанії з 10 осіб поруч. Додамо до цього сотню тисяч українців, що повернулися з-за кордону, далеко не всі з яких сумлінно перебували на самоізоляції, і в результаті ми отримали нові, більш жорсткі карантинні заходи як мінімум до закінчення Великодня.

Читайте такожПережити карантин і не з'їхати з глузду: найкращі заспокійливі онлайн-трансляції природи (відео)

Серед головних обмежувальних заходів, які торкнулися простого українця – заборона виходити на вулицю без необхідності та перебувати там групами більше двох осіб, за винятком супроводу своїх дітей, а також заборона гуляти в парках, скверах та лісопаркових зонах, за винятком вигулу тварин. Зрозуміло, ніхто не ставить під сумнів необхідність правила «не більше двох» і шашликової заборони. Однак перспектива бути замкненим вдома на кілька тижнів, без можливості подихати свіжим повітрям (що, до речі, навіть за оцінками ВООЗ шкідливо для здоров'я і послаблює імунітет), викликала в українців справжнє обурення.

Як і багато наших читачів, в умовах карантину редакція УНІАН максимально окопалася по домівках і продовжує доносити вам новини в таких незвичних умовах. А тому ми прекрасно розуміємо, як це воно – працювати вісім годин за комп'ютером без виходу на вулиці, аж голова йде обертом. У звичайних умовах завжди є можливість вийти на каву-перекур-обід, щоб провітритися і подихати свіжим повітрям. Зараз же це стало проблематично. На N-ий день сидіння в чотирьох стінах, коли голова вже зовсім не варить, ви починаєте шукати спосіб, як би вибратися «на волю». І якщо ви все ж зважитеся на це, дуже важливо дотримуватися певних правил.

Якщо ви все ж вийдете на вулицю в карантин, потрібно дотримуватися правил / Фото УНІАН

Головні правила виходу з дому під час карантину

По суті, єдина можливість для українців вийти на вулицю «провітритися» – вигул домашніх улюбленців і похід за товарами першої необхідності. Тут усі одразу почали заздрити тим, у кого є собаки (коти, морські свинки, папуги чи кому там раптом ну дуже буде потрібен вигул), а також частіше ходити по магазинах, аптеках і на пошту (в чергах біля яких, до речі, підхопити вірус шансів ще більше). До того ж, в нових правилах нічого не сказано про те, можна чи не можна виходити на вулицю для пробіжки (ох, якою здоровою нацією українці одразу стануть!). Адже, приміром, у тій же Німеччині, де приблизно схожі з Україною карантинні заходи, в багатьох містах дозволяється виходити на вулицю для занять спортом чи "рухів" (lдослівно Bewegung), якщо ви робите це наодинці.

Читайте такожНа свій страх і ризик: готуємося до поїздкі на «травневі» в умовах карантину

1. Вибираємо оптимальний час для вилазки на вулицю. Зрозуміло, найкраще вибиратися на вулицю, коли там буде мінімальна кількість людей. Тут у виграші будуть конкретні жайворонки, або не менш конкретні сови. Жайворонки з легкістю прокинуться рано вранці і зможуть вийти з дому годині о 7-8 ранку, і тоді їм можуть трапитися хіба що самотні бігуни або такі ж свідомі жайворонки, які, як і ви, будуть намагатися триматися на максимально безпечній відстані від інших людей. Все ж у таку рань, та ще якщо у вихідний день, зважаться вийти тільки ті, хто дійсно хоче уникнути контакту з людьми. Сови ж зможуть вибратися з дому під покровом ночі. Правда, тут є кілька недоліків: ще досить прохолодно і не завжди безпечно, особливо в умовах можливого зростання злочинності через збіднення населення в результаті тривалого карантину. Крім того, зараз багато установ скоротили час роботи, а тому пізно ввечері вже нічого не працюватиме.

Чим раніше вийдете - тим менше імовірність зустріти людей / Фото REUTERS

А ось вдень, в районі 12:00 і до настання темряви, краще не висовуватися на вулицю, адже саме в цей час туди вибирається найбільша кількість людей, у тому числі найменш свідомих любителів великих компаній з пивом на лавочці, шашликами і натовпом дітей в тісному контакті.

Читайте такожТуризм в умовах коронавірусу: чи є шанси на відпустку в недалекому майбутньому

2. Одяг і захисні засоби для прогулянки в карантин. Вирушаючи на прогулянку в період карантину, потрібно дуже відповідально підійти до того, що ви вдягнете і візьмете з собою.

- Вибирайте той одяг, який не шкода прати після кожної прогулянки. Все ж медики радять відправляти в прання відразу ж по поверненню додому все те, що побуває в зоні ризику зараження коронавірусом, тобто на вулиці.

- Прикривайте голову шапкою, кепкою, капюшоном і так далі. Адже голова – найвразливіше перед коронавірусом місце на тілі людини. Якщо на відріз не хочете вдягати головний убір на вулиці – краще помийте голову по поверненню додому, і обов'язково помийте обличчя. Також постарайтеся уникати розпущеного волосся – адже хтось може кашлянути, вірус осяде на вашому волоссі, потім подме вітер і волосся виявляться у вас в носі, в очах або в роті.

Без масок на вулицю виходити не можна, також потрібно тримати дистанцію 2 метри / Фото УНІАН

- Захисні маски – за новими правилами без них на вулицю виходити тепер ніяк не можна. Дослівно в нових правилах зауважується, що її слід носити у громадських місцях, але в нашому законодавстві це доволі суперечливе питання. Висновок: маску слід мати при собі в будь-якому випадку, вдягати її необхідно при контакті з людьми, в більш-менш людних місцях, а коли ви йдете десь самі в лісі - можна й зняти. При цьому варто розуміти, що маску потрібно використовувати правильно – надягати потрібною стороною, безпечно знімати, не використовувати повторно, а якщо маска багаторазова – прати після кожного входу на вулицю, адже мікроби можуть бути як усередині маски, так і зовні. Більше про те, як правильно носити і знімати маску, читайте на УНІАН.

3. Що ще взяти з собою перед виходом на вулицю.

- Захисні рукавиці. Це не обов'язкова вимога, але хороша захисна міра. Все ж під час виходу з будинку за покупками – ви точно будете чіпати ручки дверей, кнопки ліфта, а також гаманці, гроші, картки та мобільні телефони. Все це додаткові можливості для передачі коронавіруса. При цьому варто пам'ятати, що в жодному разі не можна чіпати обличчя на вулиці, особливо після того, як ви торкнулися вищезгадані предмети.

Читайте такожТоп-10 найкращих віртуальних екскурсій в Україні

- Дезінфікуючий засіб. Один з головних способів боротьби з коронавірусом – регулярне миття рук. Однак, перебуваючи на вулиці це зробити проблематично. Тому потрібно мати з собою антисептик, яким можна обробляти руки одразу після контакту зі сторонніми предметами.

- Еко-торбинки. Йдете в магазин – беріть з собою сумку з тканини, яку можна легко прати вдома після кожного виходу на вулицю. Також радимо при поході в магазин складати продукти у вашу власну торбу, а не кошик або візок, які зазвичай ви берете в супермаркеті – хтозна хто їх до вас чіпав. Про інші правила поведінки в супермаркетах в період карантину читайте на УНІАН.

- Паспорт або інші документи, що посвідчують особу. Це обов'язкова вимога Кабміну в умовах карантину, яку краще не порушувати.

4. Що категорично не можна робити на вулиці в карантин. По суті, це все перераховано у вимогах Кабміну. Ключове – ніяких масових заходів, зборів групами більше двох осіб, ніяких прогулянок парками/скверами і, зрозуміло, ніяких шашликів.

Шашлики в Україні тимчасово під забороною / Фото УНІАН

Також для вашої особистої безпеки варто відмовитися від тісних контактів з людьми – дотримуємося дистанцію 2 метри, ніяких рукостискань-обнімашек. Крім того, чхайте/кашляйте правильно - в лікоть і в жодному разі не робіть це в напрямку інших людей.

Читайте такожТоп-10 найкращих віртуальних екскурсій у світі

Ще один важливий момент – намагайтеся по мінімуму чіпати сторонні предмети на вулиці. Ясна річ, контакту з дверною ручкою не уникнути, але чіпати поручні, металеві конструкції на вулиці та сідати на лавочки краще не варто.

5. Що потрібно зробити по поверненню додому.

- Знімати взуття краще перед входом в квартиру/дім, відразу після цього вимивши його або хоча б сховавши в пакет, щоб його ніхто не зачепив випадково або ж не влізли домашні тварини.

- Теж саме варто зробити з одягом. Ні, не обов'язково знімати його перед входом, але відправити на прання або в окремий пакет не завадило б.

- Ретельно вимити руки з милом, а також вмити обличчя.

- Продезинфікувати спиртом або іншим рекомендованим способом ваш мобільний телефон, ключі, гаманець, окуляри, навушники та інші предмети, на які міг потрапити вірус на вулиці. Також варто протерти спиртом вхідні ручку двері та інші поверхні, яких ви могли торкнутися після повернення додому.

- Якщо гуляли з домашнюю твариною, її також слід вимити якщо не повністю, то лапи точно. 

Карантин колись закінчиться і ми зможемо повернутися до нормального життя / Фото REUTERS

***

Жорсткі карантинні заходи кардинально змінили спосіб життя багатьох з нас, і хочемо ми цього чи ні, але з новими правилами доведеться рахуватися. Головне, бережіть себе та вашу психіку! Ну і дотримуйтесь карантину настільки, наскільки це можливо. Адже він колись закінчиться, і ми всі з вами знову зможе ходити гуляти з друзями і смажити шашлики, скільки захочемо :)

Марина Григоренко

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся