Знамениті пляжі Занзібару / фото ua.depositphotos.com

2020 рік намагається докласти чимало зусиль, щоб позбавити нас відпочинку. Та не варто піддаватись йому. Навпаки, це той момент, коли й тілу, й розуму справді потрібно дати заспокоїтись від постійних стресів.

Читайте такожSkyUp запускає рейси до екзотичного африканського острову Занзібар

Як зазначають учені, хоча сучасний спосіб нашого життя радикально змінився від первісного, але наш мозок здебільшого залишився незмінним. Ми все ще маємо глибокий зв'язок з природою, і дослідження показують, що якщо ми не будемо живити цей зв'язок, незважаючи на наші технологічні досягнення, то це лише поглибить стреси. Тож план на цю осінь – поїхати на природу. А краще – в невідомі місця. Як щодо Занзібару? Секретами відпочинку в цій екзотичній африканській країні з УНІАН.Туризм поділився керівник напрямків Мальдіви, Танзанія, Сейшели та Маврикій туроператора Join UP! Євгеній Хаджинов.

Відео дня

Мальовничий острів, що є частиною Танзанії, – це ще доволі рідкісний напрямок для українців. Проте він справді вартий уваги. Розташований далеко на півдні в індійському океані, острів, насправді, є цілим архіпелагом із дивовижною природою, піщаними пляжами та лагідним сонцем. З 24 жовтня 2020 року польоти на острів здійснює українська авіакомпанія. Що особливо приємно цього року переліт зі SkyUp за маршрутом Київ – Єгипет (технічна посадка) – Занзібар не потребує ПЛР-тестування для в’їзду. Всі подорожуючі мають заповнити та подати спеціальну форму – Traveller`s Surveillance Form (бланки є на борту літака або іншого транспортного засобу). До приїзду до Танзанії Посольство радить придбати страховий поліс, який покриває лікування Covid-19. Якщо ж Танзанія опиниться у «червоній» зоні, то тест потрібно буде зробити вже при поверненні в Україну. Утім, наприклад, туристам, що подорожують разом із Join Up! доплачувати за це не потрібно. Відвідування Занзібару потребує оформлення візи. Однак зробити це потрібно вже на місці – в аеропорту. Вартість однієї візи – $50, а діє вона до 90 днів.

Теплий Занзібар – це саме те, що потрібно, щоб утекти від постійних турбот, дощів та осінньої сирості. Проте Занзібар дивує не тільки поєднанням океану та пляжів. Тут є безліч цікавих об’єктів, як історичних, так і сучасних, які перетворюють відпочинок на справжнє заглиблення в культуру іншого континенту. Однак є й те, що відомо багатьом українцям: відома пісня Hakuna Matata, що звучить в популярному голлівудському мультфільмі «Король Лев» походить з суахілі – офіційної мови Танзанії. І означає ця фраза «нема проблем». Тож справді, нема проблем, що якомога скоріше відкрити для себе дивний Занзібар.

Занзібар - це зовсім інший світ / фото ua.depositphotos.com

Фанатам історії та гурту Queen

Що об’єднує Занзібар та «Короля Лева» вже відомо. А до чого тут Queen? Справа в тому, що саме тут у Кам’яному місті народився Фредді Мерк’юрі. Тож навіть зараз усі, кому цікава його постать можуть побачити місце, де пройшли перші роки життя співака. Хоча самої квартири вже нема – її місце займає дорогий номер готелю. Але подивитись на неї ззовні обов’язково запропонують на екскурсії містом.

Взагалі, Кам’яне місто має давню історію. І хоча вона не завжди була райдужною, втім тут дбають про своє минуле та добре знають, чого варта сучасна демократія та незалежність. Так, один з важливих об’єктів міста – ринок рабів. Це одне з тих місць, що робить видимою світову історію колоніалізму та дозволяє зрозуміти, як важливо зберігати досягнення сьогоднішньої культури. Більше дізнатись про історію можна в місцевому Музеї історії та культури суахілі, де представлені всі етапи розвитку Занзібару.

Крім того, варті уваги Народний палац, арабський форт, дом-музей відомого мандрівника Девіда Лівінгстона. Та й просто прогулянка містом приємно здивує – не дарма Кам’яне місто занесено у перелік об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

Є в Занзібарі і шо подивитися з історичної точки зору / фото ua.depositphotos.com

Подорож у часі

Від старовинного міста до ще більш старовинного промислу. Одним із найцікавіших досвідів, що можна отримати на Занзібарі є відвідування рибальських поселень. Традиційна культура зберіглась тут майже недоторканою, що робить поїздку сюди справжньою подорожжю в часі.

Одне з таких місць – Кізімказі на південному заході острова Занзібар. Воно було засноване в XII столітті арабськими поселеннями. Навіть зараз руїни палацу і мечеть 1170 року, що розташовані тут, є одними з найперших свідоцтв появи ісламу в Східній Африці. Навіть більше, ще до того, як було збудоване місто Занзібар, саме Кізімказі мав статус столиці острова, адже сюди прибували купці й мандрівники з заморських країн.

Проте цікаве Кізімказі й своєю сучасністю. Тут роблять човни, рибалять, а у місцевій бухті можна зустріти навіть дельфінів. Відвідати Кізімказі – це гарний спосіб доторкнутись до справжньої автентичної культури острову.

Ферма водоростей

Чи розмірковували ви над тим, як вирощують морську капусту? Навіть якщо ні, то на Занзібарі матиме нагоду побачити це на власні очі. На острові є декілька місць, що спеціалізуються на виробництві цього продукту. Однак лише одне з них приймає туристів та демонструє всі процеси вирощування та висушування корисних водоростей.

Ферма у Паджі знаходиться на східному узбережжі острова. Тут можна побачити, як саджають водорості під час відливу. Крім того, на території ферми знаходиться спеціальний виставковий зал, де можна подивитись технологію виробництва різних продуктів із водоростей, дізнатись про процеси їхнього висушування та подрібнення. Що ще цікавіше – можна не проста дивитись, але й спробувати на собі: від висадки водоростей до самостійного створення скрабу для тіла, або іншого продукту. На цій фермі можна буквально зануритись в процес.

Місце для дослідників

Занзібар потребує справжнього занурення, адже кожної митті можна відкривати щось нове. І це поруч із теплим океаном та дивовижними пляжами, які буквально не відпускають від себе. Звичайно, всі можуть знайти особливий характер Занзібару для себе, але точно відомо, що сюди захочеться повернутись ще.

Занзібар - це про релакс / фото ua.depositphotos.com

Правила в'їзду до Танзанії

  • За даними сервісу Visit Ukraine, станом на сьогодні Занзібар не вимагає від громадян України результатів ПЛР-тесту на коронавірус. При цьому всі туристи повинні мати при собі страховий поліс, який покриває лікування COVID-19.
  • При в’їзді до Танзанії всі подорожуючі проходять температурний скрінінг та у разі наявності підвищеної температури мають пройти додаткове обстеження на COVID-19. 
  • Після прибуття до Танзанії в аеропорту треба оформити візу. Її вартість становить 50 доларів з людини, тривалість перебування - до 90 днів. 
  • В готелях і в громадських місцях в Танзанії діє масковий режим, виконується вимога дотримуватись дистанції, всюди є санітайзери.
  • Наразі Україна відносить Танзанію до "зеленої" карантинної зони, тож українським туристам по поверненню додому не потрібно йти на самоізоляцію чи проходити тестування на COVID-19. Втім під час планування подорожі слід враховувати, що розподіл на карантинні зони постійно змінюється.

Інші ідеї для подорожей в період пандемії