Українські туроператори розглядають карантин як форс-мажор / Ілюстрація REUTERS

Найбільші туроператори країни (Join UP!, PEGAS Touristik, Coral Travel і TEZ TOUR) повідомляють, що карантин через коронавірус визнано форс-мажором, під час якого вони мають право не повертати гроші за тури.

Читайте такожПольський бізнес жалуется на шлюб української робочої сили

Як повідомляє «ЛІГА.Бізнес», з минулого тижня вони фактично не повертають гроші бажаючим відмовитися від раніше придбаних путівок на найближчі місяці.

Відео дня

В якості альтернативи, яка дозволить не втратити витрачені кошти, пропонують перебронювання туру. Сплачені гроші за скасований тур компанії обіцяють зарахувати для придбання будь-якої іншої подорожі від цього ж туроператора.

На сьогодні скасовані усі тури, які припадають на час карантину (з 17.03.2020 за 23.04.2020). Але туристам, які бажають повернути гроші за подорожі, які мають відбутися після 23 квітня, цього не вдасться зробити.

Два турагенти на умовах анонімності розповіли журналістам, що клієнти масово хочуть скасувати тури, які припадають на травень-липень. Але компанії нікому не повертають гроші, а вмовляють туристів перенести на більш пізні дати.

Формально форс-мажор не поширюється на дати за межами офіційного карантину, але туркомпанії скористалися нюансом розрахунку штрафних санкцій. Туроператори змінили правила розрахунку суми грошей при відмові від туру за ініціативою туриста. Компанії можуть не повернути туристу суму, рівну фактично понесених витрат (ФПР).

Співрозмовники журналістів розповідають, що сума ФПР може становити до 100% вартості туру незалежно від дати майбутньої поїздки. Тобто гроші можуть не повернути взагалі.

Турагент пояснює, що головна незручність для клієнтів в тому, що розрахунок розміру ФПР здійснюється в індивідуальному порядку після ануляції туру. Турист, скасовуючи подорож, не знає розмір можливої компенсації від туроператора.

Більшість туроператорів пропонують переносити поїздки на більш пізній період - до 31 жовтня 2020 року. Деякі – до 31 грудня 2021 року.

При цьому Державне агентство з розвитку туризму підтримало туроператорів.

"У зв'язку з глобальним поширенням коронавірусної інфекції Державне агентство розвитку туризму рекомендує громадянам України звернутися до туроператорів з проханням перебронювати поїздки, заплановані на період дії карантину", - йдеться в листі, який агентство розіслало туристичним компаніям.

Окремо агентство рекомендує зупинити продаж нових турів з датою початку подорожі раніше ніж 23 квітня 2020. І попереджає, що термін заборони можуть продовжити у відповідності з епідеміологічною ситуацією в світі.

Нагадаємо, за даними моніторингового центру при КМДА, 37 тисяч киян повернулися з-за кордону додому після 11 березня.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Читайте також: