Ілюстрація / REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що за кордоном понад 8,5 тис. українців просять про негайну евакуацію.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав на брифінгу під час відеоконференції.

Глава МЗС заявив, що по допомогу до закордонних дипломатичних установ України звернулося 13 тис. 787 українців. Водночас, він наголосив, що за кордоном українців набагато більше і українські дипломати завжди відкриті і готові реагувати на їхні потреби у межах можливостей.

Відео дня

Читайте такожКабмін запровадив обов'язкову обсервацію для всіх осіб, які перетинають державний кордон

«З цих 13 тис. 787 громадян, 8 тис. 538 наполягають на поверненні до України якнайшвидше, тобто реальна цифра людей, які потребують евакуації зараз - це 8 тис. 538 осіб», - наголосив Кулеба.

Йдеться про українців у різних куточках світу.

Також він висловив переконання, що для прикладу у Польщі є більше людей, які бажають повернутися до України, за тих, хто реально зареєструвався у системі «Захист».

«Але тут ідеться про тих українців, які завжди обходилися без будь-якого контакту з органами влади і з українським посольством для того, щоб вирушати до Польщі у пошуку роботи», - сказав Кулеба.

Він додав, що з громадянами проводиться роз'яснювальна робота, що після повернення до України вони мають пройти обсервацію.

«Головна задача, яку ми зараз маємо виконати - це гарантувати безпеку і здоров'я українців», - зазначив міністр.

Кулеба сказав, що за наявними даними, у 140 українців, котрі тимчасово застрягли за кордоном, є проблеми з постійним житлом.

«Ми намагаємося їм максимально допомагати. У нас є випадки, коли вдається завдяки співробітництву з місцевим бізнесом або з церквою вирішувати питання проживання», - зазначив глава МЗС.

Він навів приклад випадку в Іспанії, де завдяки взаємодії з церквою вдалося розмістити групу українців на території монастиря. Окремо Посольство в Аргентині змогло розмістити 10 українців на базі відпочинку, щоби вони жили у гідних умовах, поки не з'явиться можливість повернутися додому.

Також глава МЗС розповів, що організація майбутніх рейсів для повернення в Україну буде прив'язана до здатності України забезпечити обсервацію тих громадян, які повертаються.

Підписуйтесь також на Телеграм-канал УНІАН.Туризм.

Читайте також: