Covishield не поспішають визнавати в ЄС / фото REUTERS

Громадяни Індії, які отримали щеплення індійською версією вакцини AstraZeneca (Covishield), зіткнулися з проблемами при спробі в'їхати в ЄС.

Як повідомляє Reuters, про це розповів глава Індійського інституту сироватки крові Адар Пунавала.

Система паспортів вакцинації запрацює в ЄС вже з 1 липня – вона дозволить вакцинованим людям вільно подорожувати в межах європейських кордонів. Однак система паспортів поки визнає лише чотири вакцини західного виробництва - в тому числі і препарат від AstraZeneca.

Європейські паспорти вакцинації не визнають вакцину Covishield-індійський варіант вакцини AstraZeneca.

"Я підняв це питання на найвищому рівні і сподіваюся вирішити його найближчим часом, як з регулюючими органами, так і на дипломатичному рівні», - написав Пунавалла в Twitter.

Читайте такожВ Ізраїлі половина інфікованих штамом "Дельта" були вакциновані від коронавірусу

Водночас МЗС Індії порушило питання того, що Covishield не повною мірою визнається Європейським агентством з лікарських засобів (EMA).

Деякі країни ЄС, такі як Німеччина, Греція та Іспанія, вже ввели в дію «Європейський цифровий COVID-сертифікат», до його повноцінного запуску.

Нагадаємо, Європарламент 9 червня схвалив використання цифрового COVID-сертифіката.

Такі сертифікати видаватимуть національні органи, безкоштовно в цифровому або паперовому форматі з QR-кодом.

Документ має підтверджувати повне проходження вакцинації від коронавірусу (схваленим препаратом EMA), негативний результат тесту або те, що людина вилікувалась від інфекції.

Завдяки введенню COVID-паспортів стане можливим пом'якшення обмежень на пересування між країнами в період пандемії коронавірусу. При цьому держави-члени самі вирішують, чи приймають вони також сертифікати на вакцини, перераховані ВООЗ для екстреного використання.

Сертифікат визнає чотири вакцини: Препарати від AstraZeneca, Moderna, Pfizer і Johnson & Johnson.

Covishield став першою вакциною від коронавірусу, яку завезли до України. Однак Індія була змушена припинити експорт препарату через необхідність прискорити вакцинацію на тлі нової хвилі пандемії.