Українці мінімум ще два тижні не зможуть вільно подорожувати до країн ЄС / Фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявляє, що зовнішньополітичне відомство продовжує вести переговори про відкриття країн Шенгенської зони для українських туристів.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Кулеба сказав під час онлайн-брифінгу.

Читайте такожКоли країни світу відкриють кордони для українців (оновлюється)

Відео дня

"Ситуація з країнами «Шенгену» є найбільш чутливою, тому що є загальна рекомендації Європейського Союзу щодо в'їзду на територію «Шенгену». Окремі країни можуть в рамках цих рекомендацій йти на ті чи інші поступки, але загалом вони намагаються дотримуватися цих рекомендацій. Ми дійсно розмовляємо постійно з усіма країнами, які є потенційно цікавими для українського туризму, намагаючись створити принаймні максимально сприятливі умови і хоча б створити вузький коридор для можливості в'їзду, але дуже складна насправді історія. Утім, ми не полишаємо наших зусиль", - зазначив Кулеба.

При цьому він навів приклад, що влада Словенії дозволила українцям в'їжджати в країну за умови проходження 14-денного карантину. За словами глави МЗС, це демонструє, що "потрібно не здаватися і працювати".

Він нагадав, що відповідно до рекомендацій Євросоюзу, в'їзд до країн-членів ЄС дозволений для громадян з метою навчання, морякам (котрі прямують на свої судна), для висококваліфікованих працівників третіх країн (якщо їхня зайнятість необхідна з економічної точки зору, і робота не може бути відкладена - йдеться про сезонних працівників), для тих, хто має посвідку на проживання в ЄС (або аналогічний документ) і для дипломатів.

Як повідомляв УНІАН, 16 липня у Європейському Союзі не внесли Україну до переглянутого списку країн, громадянам яких дозволено в'їзд в країни-члени ЄС у період пандемії коронавірусної інфекції. Як результат, українці мінімум ще два тижні не зможуть вільно подорожувати до країн ЄС.

Критерії визначення третіх країн, стосовно яких мають бути зняті обмеження, враховують епідситуацію і заходи зі стримування поширення коронавірусу, зокрема соціальне дистанціювання, а також економічні й соціальні фактори. Усі ці критерії розглядаються разом.

Щодо епідситуації країни мають відповідати таким критеріям: кількість нових випадків COVID-19 за останні 14 днів і на 100 тис. населення має бути близькою або нижчою за аналогічні середні показники країн-членів ЄС станом на 15 червня. Тенденція виявлення нових випадків інфікування має бути стабільною або зменшуватися впродовж цього періоду у порівнянні з попередніми 14 днями.

Але сьогодні стало відомо, що ще 13 країн відкрили свої кордони для українців.