Ілюстрація / REUTERS

Заступник міністра охорони здоров’я, головний державний санітарний лікар Віктор Ляшко розповів, які заходи можуть бути запроваджені для пасажирів у разі повного відновлення авіасполучення.

Як повідомляє кореспондент УНІАН, під час онлайн-брифінгу Ляшко нагадав, що 5 червня в країнах Європейського Союзу відбулося чергове засідання міністрів, які опікуються авіаперельотами і туристичним відпочинком, і «вони прийняли рішення, що з 15 червня відновлюється повністю авіасполучення в межах Євросоюзу, між країнами ЄС».

За його словами, додатково було ухвалено рішення, що з 1 липня країни Євросоюзу відновлять авіасполучення з третіми країнами, але за умови, що країна з якої прилітатиме пасажир відповідатиме певним епідеміологічним критеріям, які на сьогодні ще не затверджені на рівні ЄС.

Відео дня

Читайте такожАвіакомпанія "Мотор Січ" відновить рейси з 15 червня

«Але те, що ми знаємо в співпраці з нашими дипломатами та епідеміологами з країн ЄС, розглядається показник 40 активних випадків на 100 тис. населення і рахується та кількість людей, яка в даний період часу хворіє на коронавірусну хворобу і відмінусовуються люди, які одужали та померли. На сьогодні в Україні такий показник 33 на 100 тис. населення, тобто Україна потрапить, в разі якщо ЄС прийме норму 40 на 100 тис. населення», - повідомив Ляшко.

Він зазначив, що в Україні також розглядають таку можливість. «Хочемо в Україні запровадити, коли ми говоримо про зелений і червоний список, показник, який буде говорити про кількість активних випадків на 100 тис. населення», - зазначив Ляшко.

За його словами, в такому випадку людина, яка приїжджатиме з країни, де епідеміологічна ситуація як в Україні або краща, то «вона буде спокійно, без обсервації проходити на територію України, і без ізоляції, вільно пересуватися на території України за умови, якщо в неї буде оформлений поліс медичного страхування».

Він зазначив, що якщо людина буде прилітати «з країн червоної зони», тобто де захворюваність вища як в Україні, то така особа буде проходити всі ті процедури, які діють на сьогодні - обсервацію або самоізоляцію.