Євросоюз і Україна очікують відновлення туристичних подорожей / фото REUTERS

Європейський Союз і Україна розраховують на відновлення туристичних подорожей громадян після покращення епідеміологічної ситуації, пов'язаної з розповсюдженням коронавірусу.

Про це йдеться у спільній заяві за підсумками сьомого засідання Ради асоціації Україна-ЄС, оприлюдненій на сайті Європейської ради.

"Рада асоціації розраховує на відновлення подорожей без нагальної необхідності для наших громадян щойно дозволятиме епідемічна ситуація", - йдеться у заяві.

Читайте такожНе раніше кінця 2023 року: в Кабміні дали невтішний прогноз щодо відновлення туризму

Як коронавірус вплинув на туристичну галузь

  • Туризм став однією з найбільш постраждалих від пандемії коронавірусу галузей економіки, адже через карантинні обмеження та закриті кордони міжнародні подорожі практично зупинилися. Так, за даними Всесвітньої туристської організації ООН (UNWTO), збитки туристичної галузі через скорочення кількості поїздок по всьому світу через пандемію коронавірусу за перші десять місяців 2020 року склали $935 млрд. Таким чином світовий туризм повернувся до рівня 1990 року.
  • Не меншими виявилися збитки авіакомпанії. При цьому Європейська організація з безпеки повітряної навігації опублікувала три прогнози відновлення авіаперевезень в Європу, згідно з якими туристи зможуть літати до Європи як раніше не раніше 2024 року.
  • Водночас, більшість країн світу, як і ЄС, не поспішають відкривати кордони для іноземних туристів, в тому числі з України
  • Натомість дедалі більше ведуться розмови про запровадження паспортів вакцинації, які дозволять туристам знову подорожувати. Деякі країни, як-то Ізраїль, вже активно їх запроваджують.