Індивідуальний підхід має істотно спростити чинні норми, що застосовуються до подорожей / фото ua.depositphotos.com

В Європейському Союзі змінили рекомендацію для подорожей в умовах пандемії коронавірусу.

Про це йдеться у повідомленні на сайті Ради ЄС.

Зокрема, Рада ЄС схвалила рекомендацію щодо скоординованого підходу для сприяння безпечним вільним подорожам під час пандемії COVID-19.

Нова рекомендація враховує значне збільшення щеплень від коронавірусу і швидке впровадження цифрових COVID-сертифікатів.

Рекомендація набулачинності 1 лютого 2022 року.

Відповідно до нових правил, пов'язані із COVID-19 заходи мають застосовуватися з урахуванням статусу особи замість ситуації на регіональному рівні, за виключенням районів, де вірус розповсюджується на дуже високому рівні.

У зв'язку з цим визначальним чинником для подорожей має бути дійсний цифровий COVID-сертифікат, який засвідчує вакцинацію від коронавірусу, негативний результат тесту або одужання.

Читайте такожЄС переніс запуск системи платних дозволів для безвізових подорожей

Індивідуальний підхід має істотно спростити чинні норми, що застосовуються до пересування, і забезпечити додаткову чіткість та передбачуваність для мандрівників.

При цьому мандрівники, які мають дійсний цифровий COVID-сертифікат ЄС, не повинні підлягати додатковим обмеженням для вільного пересування.

Такі сертифікати повинні мати дані про щеплення вакцинами, схваленими в ЄС, якщо пройшло не менше 14 днів і не більше 270 з дня отримання останньої дози або якщо людина отримала бустерну дозу. Країни-члени також повинні приймати сертифікати вакцинації з вакцинами, схваленими національними владами або Всесвітньою організацією охорони здоров'я.

Водночас, якщо мандрівник пред'являтиме сертифікат про ПЛР-тест, то він має бути зроблений не більше ніж за 72 години до мандрівки, або негативний терміновий антиген-тест не більше ніж за 24 години до подорожі.

Сертифікат про одужання має вказувати, що минуло не більше 180 днів з дати отримання результату про перший позитивний тест.

Разом з тим у осіб, які не мають цифрових COVID-сертифікатів, можуть вимагати здати тест до поїздки або не пізніше ніж за 24 години після прибуття. Особи з особливими потребами, транзитні пасажири та діти до 12 років можуть звільнятися від цієї вимоги.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань повинен продовжити публікувати мапу регіонів країн-членів з потенційним ризиком інфікування відповідно до "світлофорної" системи (зелений, помаранчевий, червоний і темно-червоний).

"На основі цієї мапи країни-члени мають застосовувати заходи щодо поїздок до темно-червоних зон та з них, де вірус розповсюджується на дуже високому рівні. Вони повинні застерігати від здійснення усіх несуттєвих поїздок і вимагати від людей, які прибувають з цих зон і не мають свідоцтв про вакцинацію чи про одужання, здавати тест перед відльотом і відправитись на самоізоляцію після прибуття", - сказано в повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, Єврокомісія рекомендувала з 1 березня 2022 року пускати усіх вакцинованих туристів із третіх країн до Європейського Союзу. А невакциновані громадяни не зможуть відвідувати ЄС.

З 10 січня особи з COVID-сертифікатами зможуть в'їжджати в ЄС у тому разі, якщо документ засвідчуватиме, що з часу повної вакцинації двома дозами не пройшло ще 9 місяців, бо в іншому випадку вакцинація не буде визнаватися дійсною.

Вас також можуть зацікавити новини: