Ілюстрація REUTERS

З понеділка, 15 червня, Україна відновлює регулярні авіарейси за кордон. На табло аеропортів вже світилися закордонні рейси різних компаній, а на сайтах пропонували квитки в зарубіжжя.

Читайте такожМАУ скасувала низку авіарейсів: названо причину

Як йдеться в сюжеті ТСН, зараз частину рейсів скасовано, тоді як деякі авіаперевізники вже повідомили, що поки припиняють продаж квитків.

Відео дня

Поспішати не варто, адже зараз недостатньо тільки мати квиток, щоб, приміром, відпочити на Кіпрі, або ж, подорожувати Німеччиною.

По-перше, європейські кордони для туристів залишаються закритими принаймні до кінця червня, а, отже, на право вільного безвізового в'їзду українців до країн ЄС з 1 липня поки можна лише сподіватися.

По-друге, не всі кордони відкриють відразу. І коли саме це відбудеться - навряд чи хто візьметься прогнозувати. До того ж, багато чого буде залежати від епідемічної ситуації в Україні.

Якщо квиток вже куплений, то в такому випадку є ризик втратити гроші, оскільки зараз авіакомпанії дотримуються суворого правила: якщо аеропорт вимагає візу, а такою зараз є вимога країн Євросоюзу, то пасажирів без неї перевізник не має права допустити на борт, бо сам може отримати штраф.

Разом з тим повертати гроші пасажирам, які не дотримуються візових вимог, авіакомпанії не повинні, тому що рейс здійснюється, він не скасований. Зміна вимог є проблемою пасажирів.

Якщо пустили на борт, все одно залишаються прични турбуватися, адже навіть за умови успішного приземлення в пункті призначення, гарантії відразу потрапити на відпочинок немає. В країні прильоту мандрівників може чекати карантин або обов'язкове тестування на наявність COVID-19. У Греції, наприклад, 7-денний карантин є обов'язковим навіть після негативного результату тесту. І знову ж таки, всі додаткові витрати лягають виключно на туриста.

Якщо все ж вирішили летіти, то перед виїздом в аеропорт потрібно переконатися, що всі, з ким ви відправляєтеся в подорож, здорові, а з документами все в порядку. Майте на увазі, що провести родичів відтепер можна лише до дверей терміналу. А потрапити в аеропорт зможуть лише пасажири та персонал. І тільки через температурний скринінг.

Всі в аеропорту повинні носити захисні маски. Ними треба запастися на весь час подорожі. Взяти з собою краще і рукавички з санитайзером: до ста мілілітрів.

Незмінною залишається і вимога дотримання дистанції. Реєстрація повинна стати мобільною, а посадка - безконтактною. Інформаційну анкету від авіакомпанії про стан вашого здоров'я також радять заповнити заздалегідь вдома.

Будьте також готові, що ручну поклажу попросять здати в багаж. А Duty Free, швидше за все, не буде працювати ні в аеропортах, ні на борту літаків. Однак, забезпечити питною водою пасажирів перевізники обіцяють.

Як повідомляв УНІАН, Кабмін дозволив з 15 червня відновити роботу пунктів пропуску та пунктів контролю в аеропортах України, а також перетинати кордон іноземним громадянам. Це наступний етап відновлення міжнародного авіасполучення.

За словами міністра інфраструктури Владислава Криклія, уряд дозволив в'їзд для іноземців, які не є громадянами країн зі значним поширенням COVID-19 і не перебували на території таких держав протягом останніх 14 днів.

Вже сьогодні українців готові приймати такі країни:

Албанія, США - без обмежень на кордоні;

Великобританія - з дотриманням карантину 14 днів;

Туреччина - без обмежень на кордоні і тестуванням по прибуттю.

27 червня, відкриє кордони для українців Туніс - з тестуванням по прибуттю, а після поліпшення епідемічної ситуації в Україні уряд розгляне можливість відкриття авіасполучення з Кіпром, Чорногорією, Грузією, Грецією.