REUTERS

Тристороння контактна група з урегулювання ситуації на Донбасі сьогодні за результатами переговорів у Мінську заявила про підтримку відновлення режиму припинення вогню на сході України з опівночі 21 липня.

Про це повідомила прес-секретар екс-президента України, представника України в ТКГ Леоніда Кучми Дарка Оліфер на своїй сторінці у Facebook.

"Тристороння контактна група, за участі представників ОРДЛО, визнаючи позитивний вплив практики підтвердження відданості режиму припинення вогню, зазначаючи важливість забезпечення миру та спокою для населення, а також виходячи з раніше досягнутих угод та зобов'язань сторін підтверджує свою повну відданість всеосяжну, сталому та безстроковому припиненню вогню, в ніч з 21 на 22 липня 2019 року за київським часом", - написала вона.

Відео дня

За її словами, учасники переговорів повторно заявили про свою загальну і тверду відданість повному виконанню Мінських домовленостей, а також зобов'язались забезпечити повний та безпечний доступ СММ ОБСЄ по всій території України, згідно її мандату для моніторингу та верифікації, що проводяться нею, в тому числі з застосуванням її технічних засобів.

Читайте такожРозведення сил на Донбасі. Замилювання очей або шанс на мир?

Оліфер зазначила, що учасники ТКГ також домовились, що найближчим часом відбудеться одночасний, синхронний демонтаж фортифікаційних споруд, який розпочнеться зі знесення споруди НЗФ ОРЛО на мосту у Станиці Луганській, а також будуть прибрані символи квазіугруповань.

"Українська сторона в найкоротші строки готова забезпечити свою частину ремонту мосту", - наголосила вона.

Оліфер додала, що в соціально-економічній підгрупі ТКГ працюють над забезпеченням безперебійного енерго- та водопостачання, яких потребують мирні жителі по обидва боки лінії зіткнення, однак ці питання так само потребують вирішення безпекових питань.

За її словами, під час зустрічі були досягнуті позитивні зрушення у забезпеченні сталого мобільного зв'язку на всій території Донбасу.

Як повідомляв УНІАН, 2 липня через позицію делегації Російської Федерації на переговорах ТКГ у Мінську не вдалося домовитися про оголошення нового режиму припинення вогню у зв'язку з жнивами і обмін заручників.

16 липня заступник керівника Офісу президента Вадим Пристайко заявив, що зовнішньополітичні радники лідерів країн "нормандського формату" домовилися про введення "хлібного перемир'я", розмінування в Станиці Луганській і визначення наступних ділянок для розведення військ на Донбасі.

Також досягнуто домовленості про обмін певної кількості утримуваних осіб між Україною і РФ.