Ілюстрація REUTERS

Спеціальний представник чинного голови ОБСЄ в Україні та в Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі посол Хайді Грау заявляє, що учасники ТКГ - представники Росії та України ще не визначили додаткові ділянки розведення сил.

Читайте такожПроросійські бойовики гатили по позиціях ЗСУ: вісім обстрілів за минулу добу й два - за поточнуЯк повідомляє сайт ОБСЄ, про це Грау повідомила після чергових зустрічей ТКГ і її робочих груп у формі відеоконференцій, які проходили з 6 по 8 квітня в зв'язку з пандемією коронавірусної інфекції.

«Робоча підгрупа з безпеки приділила основну увагу визначенню додаткових ділянок розведення сил і засобів. Для досягнення рішень з цього питання ще необхідно докласти додаткових зусиль», - сказала спецпредставник ОБСЄ.

Відео дня

Крім того, під час обговорення протимінної діяльності була зазначена пріоритетність розмінування цивільних об'єктів і їх околиць.

«У зв'язку з цим акцентувалася необхідність своєчасного розмінування КПВВ та прилеглих територій в період до майбутнього скасування обмежень на перетин лінії зіткнення», - зазначила вона.

Також економічна робоча підгрупа обговорювала питання соціально-економічних зв'язків через лінію дотику. Розглядалися актуальні питання екології та водопостачання в окремих районах Донецької та Луганської областей (ОРДО і ОРЛО).

«Політична робоча група розглядала питання, пов'язані з особливим статусом ОРДО і ОРЛО, як передбачено Мінськими угодами», - підкреслила Грау.

За її словами, в центрі уваги гуманітарній робочої підгрупи був обмін утримуваними: «Сторони досягли принципової домовленості про наступний етап обміну з метою провести його найближчим часом. Також обговорювалися питання, пов'язані з відкриттям нових пунктів пропуску через лінію зіткнення в Луганській області».

Як повідомляв УНІАН, розведення сил української армії й окупаційних військ в районі Станиці Луганській відбулося в червні 2019 року, поблизу Золотого - наприкінці жовтня, в районі Богданівки і Петровського - в листопаді.

Лідери країн «нормандського формату» під час зустрічі 9 грудня 2019 року в Парижі підтримали домовленість в рамках ТКГ про розведення сил і засобів ще в трьох місцях. Попередньо було погоджено, що розведення має відбутися до кінця березня 2020 року.

12 лютого учасники Тристоронньої контактної групи практично узгодили, що однією з трьох нових ділянок для розведення стане район біля населеного пункту Гнутове в Донецькій області.

11 березня спецпредставник ОБСЄ в Україні та в ТКГ, посол Хайді Грау заявила, що в Мінську представники України та Росії домовилися протягом тижня представити позиції про можливі компроміси для розведення сил і засобів від лінії зіткнення на Донбасі.

13 березня керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив, що консультації щодо визначення ще трьох пунктів розведення сил на Донбасі тривають.