фото УНІАН, Олександр Синиця

Першого січня набрала чинності дуже важлива постанова Кабміну, яка була вкрай потрібною ще вчора. А точніше - ще у 2014 році. Йдеться про порядок застосування членами добровольчих формувань територіальних громад особистої мисливської зброї та набоїв до неї під час виконання завдань територіальної оборони.

Чому це важливо? Тому що нарешті визначено конкретний спектр завдань, під час виконання яких члени добровольчих формувань (які не є військовослужбовцями) мають право легітимно застосовувати мисливську зброю. Говорячи іншими словами, нарешті закон повністю на боці патріотів, готових зі зброєю стати до захисту держави. 

Новий закон - це перший важливий крок від "мисливської держави" до вільного суспільства озброєних людей

Та одразу виникає питання: чи не буде цю зброю використано не за призначенням? Інакше кажучи, чи перетвориться Україна на Сомалі?

Спочатку варто розглянути, у яких випадках, згідно з постановою Кабміну, добровольчі формування мають право на застосування мисливської зброї:

  • для захисту цивільних осіб та/або цивільних об’єктів від нападу, відбиття нападу або запобігання загрозі нападу на об’єкти, що охороняються;
  • для звільнення захоплених військових та/або цивільних об’єктів або запобігання (перешкоджання) такому захопленню;
  • для знищення зброї, бойової техніки, транспортних або технічних засобів, які перебувають у користуванні осіб, причетних до збройної агресії; 
  • для запобігання та/або припинення діяльності, затримання, роззброєння або знешкодження осіб, причетних до збройної агресії;
  • для припинення дій осіб, які вчинили або вчиняють правопорушення;
  • для припинення дій осіб, які перешкоджають виконанню законних вимог осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони;
  • для припинення дій осіб, які становлять або можуть становити небезпеку для осіб, залучених до виконання завдань територіальної оборони, або інших осіб.

Зважаючи на агресивну політику РФ, яка дедалі більше загострюється по відношенню і до України, і до решти цивілізованого світу, на мою думку, це дійсно небачений і рішучий крок з боку нашого уряду. Адже, окрім фактичної легітимізації національного опору агресору та визначення конкретних рамок такого опору, в нормативно-правовому полі спрощується багато важливих моментів, таких як: 

  • порядок транспортування та переноски особистої мисливської зброї в рамках виконання завдань підрозділів тероборони;
  • визначено порядок виконання завдань на держкордоні в умовах військової інтервенції;
  • створено фундамент для підготовки громадян України до всенаціонального спротиву;
  • такий важливий момент, як виконання завдань із забезпечення громадського порядку, що особливо актуально сьогодні, в умовах гібридної війни та інформаційного впливу на свідомість українців.

Крім того, це вагомий елемент впливу на свідомість росіян. Які хоч і залякують своєю "мільйонною армією", але в Україні їх зустріне близько мільйона зареєстрованих "стволів", які сьогодні знаходяться "на руках" лише у цивільного населення. Тобто не рахуючи значно важчого озброєння у наших силових структур. Простими словами, кожна домівка в Україні, у випадку потреби, перетвориться на ДОТ. І ось це росіяни повинні усвідомити та зрозуміти.

Кожна домівка в Україні, у випадку потреби, перетвориться на ДОТ

Безперечно, нове законодавство стосовно зброї вимагає й зміни світогляду пересічного українця. Це і культура поводження з вогнепальною зброєю, і техніка безпеки, яка повинна стати настільки ж звичною та зрозумілою для громадянина, як і правила дорожнього руху. Сьогодні культура особистої зброї в Україні розвивається в геометричній прогресії у порівнянні з тим, що було лише 10 років тому, до початку війни. 

В інтернеті, приміром, можна знайти безліч ресурсів, започаткованих професійними військовими та інструкторами, які допоможуть не лише вибрати зброю, але й порадять, підкажуть, та допоможуть власним досвідом. Зокрема, в моєму відеоблозі на ютубі незабаром з'явиться серія відеоуроків про АКМ - найбільш розповсюджену зброю як у цивільному світі (йдеться про мисливський карабін), так і у силових структурах. У цьому блозі глядачі зможуть ознайомитися з елементарними поняттями поводження з АКМ та з технікою швидкісної стрільби. Незабаром ця інформація може стати дуже актуальною!

Новий закон - це перший важливий крок від "мисливської держави" до вільного суспільства озброєних людей, які здатні битися проти ворога. Націю, що вільно володіє зброєю і готова захищатися, дуже складно знищити. Єдине, що здатне поставити її на коліна - це наші традиційні чвари та міжусобиці. Але я вірю, що цей недолік у самих собі ми незабаром також переростемо. Інакше на нас усіх чекають дуже печальні наслідки.

Іван Миропольський, полковник, командир Бригади швидкого реагування НГУ

Читайте всі статті автора