Фокіна могли неправильно зрозуміти, вважає Гармаш / скріншот

Заступник голови делегації України на мінських переговорах Вітольд Фокін виступає за ту амністію на Донбасі, яка не буде поширюватися на бойовиків з "руками по лікоть у крові".

Про це розповів інший учасник української делегації в ТКГ, журналіст Сергій Гармаш в ефірі каналу "Україна 24".

Читайте такожКравчук відреагував на скандальну заяву Фокіна та розповів, чи залишиться він у ТКГ після слів про Донбас

Відео дня

Журналіст допускає, що сенс слів Фокіна про особливий статус для всього Донбасу та амністію був спотворений.

"Ми так багато говоримо про Фокіна. Я сьогодні (2 вересня, - УНІАН) з ним розмовляв, причому він сам запропонував ... Він дуже емоційно сприймає пресинг, який почався на нього. Він просто показав мені текст інтерв'ю, яке він погодив. Там є великі відмінності від того, що ми все бачили. Тобто там він говорить про амністію, але далі йде поправка, якої, по-моєму, в тексті інтерв'ю не було - "крім тих, у кого руки по лікоть в крові". Це дуже важливе уточнення", - зазначив Гармаш.

Що стосується особливого статусу Донбасу, то в цьому контексті, каже Гармаш, також є уточнення.

"Він каже про особливий статус, але тут вже може бути вина не журналістів, а його розуміння особливого статусу. Коли ми почали говорити - а хто ж сюди принесе інвестиції, якщо буде область поділена? Тобто для нього особливий статус - це режим пільгового оподаткування , про що він говорив до цього, і Кравчук говорив. Думаю, є певне нерозуміння, можливо, вибачте, що старого просто використовували. Давайте зменшили напруження, потрібно розібратися ", - сказав журналіст.

Скандал з Фокіним: що було раніше

  • В одному зі своїх недавніх інтерв'ю Вітольд Фокін заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідувані, а винні мають понести покарання. Також він висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для переговорів з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент. За його словами, цю ідею підтримує і глава української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.
  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак зазначив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України. За словами Єрмака, більшість позицій, які висловив Фокін, по суті, відображають положення перших і других Мінських домовленостей.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков зазначив, що заяви Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу і загальної амністії бойовиків не відповідають національним інтересам України і є провокаційними.