Дмитро Кулеба став на захист Фокіна / фото УНІАН

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба сподівається, що перший заступник голови української делегації в ТКГ Вітольд Фокін більше не допустить помилок у своїх висловлюваннях щодо Донбасу.

Про це він сказав в інтерв'ю Радіо Свобода.

"Давайте не будемо відразу сокирою замахуватися. І я щиро сподіваюся, що пан Фокін продовжить свою роботу у ТКГ, не припускаючись повторно таких помилок", — сказав Кулеба.

Він стверджує, що Фокін "дозволив собі вийти за межі тієї позиції, яку він відстоює в ТКГ".

"Це лише особисті думки пана Фокіна, вони не становлять державної, офіційної позиції України на цих перемовах", — наголосив міністр.

Скандальні заяви Фокіна щодо Донбасу

Читайте такожКулеба розповів, чи згоден зі скандальними заявами Фокіна щодо ДонбасуФокін в інтерв’ю виданню "Страна" заявив, що виступає за надання особливого статусу всій території Донецької та Луганської областей, а не тільки їх окупованій частині.

Про свою позицію щодо особливого статусу Фокін заявив, відповідаючи на запитання про амністію бойовиків. На його переконання, з обох сторін було скоєно багато злочинів, які повинні бути розслідуванні, а винні мають бути покараними.

"Сьогодні, щоб припинити війну і вберегти життя бійців та командирів, моя позиція - потрібно оголосити загальну амністію, провести вибори, розв'язати питання особливого статусу окремих районів, а краще - всього Донбасу", - заявив Фокін.

Також він висловив готовність їхати на окуповану частину Донбасу для перемовин з бойовиками, якщо таке доручення дасть президент або парламент.

За його словами, цю ідею підтримує й очільник української делегації в ТКГ Леонід Кравчук.

Реакція на висловлювання Фокіна

  • Керівник Офісу президента Андрій Єрмак наголосив, що висловлювання Фокіна щодо "особливого статусу" для всього Донбасу та амністії бойовиків не відображають офіційної позиції делегації України.
  • Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков назвав заяву Фокіна такої, що не відповідає національним інтересам України та є провокативною.
  • Голова Верховної Ради України Дмитро Разумков заявив, що у парламенті таку позицію Фокіна не підтримують.