Протикорабельні ракети Harpoon / US Navy

США вже працюють над потенційним рішенням передати Україні далекобійні протикорабельні ракети для того, щоб Україна могла розблокувати свої порти у Чорному морі.

Це рішення розглядається вже на високому рівні, хоча на шляху передачі цього озброєння стоїть кілька важливих питань. Зокрема мова йде про механізм постачання, який може бути безпосередньо від США, або від іншої країни НАТО, навчання розрахунків, а також наявність готових до передачі ракетних комплексів берегової оборони.

Але існує лише два варіанти, кожен з яких має свої плюси та мінуси. Мова йде про протикорабельні ракети Harpoon від Boeing або Naval Strike Missile від норвезької Kongsberg та американської Raytheon Technologies.

Відео дня

Передача Harpoon

Найголовнішою задачею на шляху постачання протикорабельних ракет Harpoon до України є те, що наземних пускових для неї не існує. Але, як пише Reuters Сполучені Штати працюють над потенційними рішеннями, які включають зняття пускової установки з американського корабля.

Протикорабельні ракети Harpoon / US Navy

Технічно це можливий варіант, але він майже рівнозначний конструюванню наземної компоненти комплексу з нуля. Бо мова йде не просто про те, щоб просто поставити пускову на трейлер, а вирішити вкрай складну задачу із взаємодії цілого ряду систем, які забезпечують її старт. Включно з формуванням та закладанням у ракету інформації про ціль та маршрут польоту.

Характеристики AGM-84L Harpoon Block II

  • Дальність запуску: 124 км
  • Швидкість: близько 850 км / год
  • Маса ракети: 628 кг.
  • Вага бойової частини: 221 кг
Комплекс берегової оборони Naval Strike Missile / Kongsberg

Передача Naval Strike Missile

На користь постачання Naval Strike Missile говорить те, що це вже існуючий ракетний комплекс берегової оборони. Більше того, він буде простішим з точки зору матеріально-технічного забезпечення.

В експлуатації батареї NSM є у Польщі, нова партія виробляється для Румунії, а у США морська піхота випробовує комплекс на безпілотному наземному шасі.

Також не варто забувати, що Naval Strike Missile також використовується на американських кораблях, як і Harpoon. Зокрема нею озброєні стелс-кораблі класу Independence, які належать до типу бойових кораблів прибережної зони.

Характеристики Naval Strike Missile

  • Дальність запуску: 185 км
  • Швидкість: високий дозвук
  • Маса ракети: 410 кг.
  • Бойова частина: 125 кг
Naval Strike Missile

Harpoon проти NSM

Якщо, відкинути питання постачання цих комплексів, а залишити лише порівняння їх бойових можливостей, то Naval Strike Missile має більшу зону ураження на 60 км. Слід зазначити, що Reuters вказала дальність у 250 км, але виробник ракети у специфікації зазначає ">100 nautical mile" (понад 185 км).

У будь-якому випадку дальності Naval Strike Missile у 185 км вистачає, щоб із позиційного району на півдні Одеси контролювати всю північно-західну акваторію Чорного моря, включно з островом Зміїний, а також дострілювати до мису Тарханкут окупованого Криму.

false

Останнє має велике значення, юо саме цей мис використовується РФ, як місце запуску протикорабельних ракет. А Naval Strike Missile, на відміну від Harpoon має можливість ефективно працювати по наземних цілях. Останнє пов’язано з тим, що ракета має тепловізійне наведення на відміну від радіолокаційної головки у Harpoon.

Це і є ще однією перевагою NSM, бо ракета нічого не випромінює і захисні системи кораблів, які попереджають про випромінювання радіолокаційних головок самонаведення, просто не спрацюють. Також Naval Strike Missile виготовлена за технологією стелс і вірогідність того, що її буде помічено на радарі значно менша ніж у Harpoon.

Єдина перевага Harpoon - вага бойової частини, яка майже вдвічі більша за норвезького конкурента. З одного боку 221-кг бойову частину можливо вважати суттєвою перевагою. Але на практиці двох 150-кг БЧ ракет "Нептун" вистачило для того, щоб потопити найбільший бойовий корабель РФ у Чорному морі - ракетний крейсер "Москва".  

Тобто, з точки зору порівняння бойових можливостей та ефективності Naval Strike Missile виглядає значно перспективніше. Що легко пояснюється тим, що норвезька ракета - це нова розробка та нове покоління такої зброї.