До трагедії під Іловайськом призвела військова агресія ЗС РФ - прокуратура / фото УНІАН

Єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія Збройних сил Російської Федерації.

Про це повідомляє прес-служба Офісу генпрокурора України (ОГПУ) за результатами дослідження обставин Іловайської трагедії, а також причин та наслідків цих подій.

"Згідно висновків експертів та комплексу інших здобутих доказів, єдиним фактором, що призвів до трагічних подій під Іловайськом, є військова агресія ЗС РФ. В ніч з 23 на 24 серпня 2014 року відбулося наймасштабніше пряме вторгнення збройних сил країни-агресора на територію України та подальше вчинення ними воєнних злочинів", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що на той момент сили ЗС РФ складалися з дев’яти батальйонно-тактичних груп: 3,5 тис. осіб особового складу, до 60 танків, до 320 БМД (БМП), до 60 гармат, до 45 мінометів та 5 протитанкових ракетних комплексів.

"Відповідно до встановлених даних, критичне співвідношення військових сил України у районі міста Іловайськ з підрозділами ЗС РФ та представників незаконних збройних формувань, контрольованих РФ складало: особовий склад – 1 до 18; танки – 1 до 11; бронетехніка – 1 до 16; артилерія – 1 до 15; "Гради" - 1 до 24", - пояснили в прокуратурі.

Читайте такожМайдан та Іловайськ: Зеленський розповів про кримінальні справи, в яких хоче поставити крапку

Нагадується, що вже 24-25 серпня батальйони МВС України "Дніпро-1", "Миротворець", "Світязь", "Херсон", "Івано-Франківськ", Нацгвардії "Донбас" і сили сектору "Б" потрапили в оточення ворога.

26-28 серпня між керівництвом АТО та Генштабом ЗС РФ почалися переговори щодо надання гарантій безпечних гуманітарних коридорів для виходу з оточення військовослужбовців ЗС України та інших військових формувань України за узгодженими маршрутами.

"Однак 29 серпня за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ, в порушення вимоги ст. 37 Додаткового протоколу до Женевської конвенції від 1949 року, російські військовослужбовці впритул розстріляли з важкого озброєння колони українських військових, разом із трьома полоненими російськими десантниками під час виходу особового складу підрозділів сил АТО в районі насалених пунктів Старобешево, Чумаки, Новодворське, Агрономічне, Многопілля, Червоносільське, Осикове, Новокатеринівка Донецької області", - сказано у звіті.

Окрім того, за безпосередньою вказівкою та наказом командування Генерального штабу ЗС РФ, порушуючи ст. ст. 2, 12 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 12.08.1949, російські військовослужбовці і підконтрольні їм іррегулярні незаконні збройні формування вчинили вбивства поранених українських військовослужбовців, які внаслідок отриманих травм не чинили опір.

"Таким чином, було вчинене віроломне вбивство 366 українських воїнів, 429 - отримали поранення різного ступеню тяжкості, 300 - потрапили у полон", - наголосили в ОГПУ.

Читайте такожНавіщо Україні закон про воєнні злочини

Зазначається, що за результатами розслідування агресивної війни РФ проти України загалом на цей час притягнуто до кримінальної відповідальності за вчинення вказаних злочинів 110 осіб, у тому числі 68 громадян РФ, серед яких 21 високопосадовець. Вказаних осіб оголошено в розшук.

Крім того, до суду скеровано 48 обвинувальних актів стосовно 51 особи, а вироками українських судів 35 осіб вже засуджено, в тому числі 13 громадян РФ, серед них троє військовослужбовці ЗС РФ.

"До Офісу прокурора Міжнародного кримінального суду для вирішення питання про відкриття кримінального провадження передано інформацію про зібрані докази вчинення воєнних злочинів, в тому числі віроломного вбивства українських військових у районі Іловайська. Слідчі Головного слідчого управління Служби безпеки України продовжують збір доказів та встановлення всіх винних осіб", - резюмували в Офісі генпрокурора.

Іловайська трагедія

  • На початку грудня 2019 року Генеральна прокуратура України направила інформаційне повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо вчинення РФ військових злочинів під час боїв за Іловайськ та Дебальцеве.
  • Суть повідомлення складається з фактів позасудових страт 9 військовослужбовців Збройних сил України представниками проросійської організованої групи «Козачий союз «Область війська Донського» в ході боїв за Іловайськ у 2014 році та Дебальцеве у 2015 році.
  • Повідомлення розглядатимуться Офісом прокурора Міжнародного кримінального суду разом із іншими епізодами серйозних порушень міжнародного гуманітарного права, вчинених проросійськими силами на сході України в період 2014-2019 років.