Інспекція не переноситься, а поки тимчасово скасовується / фото УНІАН

Заплановане за результатами позачергового засідання Тристоронньої контактної групи спільне інспектування в районі населеного пункту Шуми за участю представника координатора від ОБСЄ тимчасово скасовується. 

Про це УНІАН стало відомо з джерел в Офісі президента. 

Читайте такожУкраїнські військові з Шумів звернулися до ватажка бойовиків Пушиліна (відео)

Відео дня

«Інспектування сьогодні не буде. Воно не переноситься, а поки тимчасово скасовується», - повідомили джерела. 

«Представники терористичних організацій «ДНР», «ЛНР» сиділи у складі СЦКК ще з 2014 року. Їх участь у перемовинах визначена Мінськими домовленостями, підписаними ще Порошенком, нині вони присутні у ТКГ. Хоча не мають юридичної сили», - зауважили в Офісі президента. 

Також було вказано, що Україна не проводить діалогу з терористами, саме тому президент України напряму говорить з президентом РФ Володимиром Путіним, адже за столом переговорів може бути тільки Росія, яка і є агресором. 

«Але з цим надбанням, підписаним Петром Порошенком, щось треба робити. Згадаймо, що 2015 року за результатами переговорів лідерів незаконних збройних формувань, під Комплексом заходів з виконання Мінських домовленостей стояли підписи терористів Захарченка і Плотницького. Порошенко вміло забув про ці рішення, з якими нинішній владі щось треба робити, і нині розгойдує суспільство маніпуляціями. І це лише один приклад», - переконує джерело.

Наразі Офіс президента шукає грамотних юридичних рішень, аби закінчити війну на Донбасі та зберегти суверенітет і територіальну цілісність України. «Хоча попередня влада зробила все, аби дорога до миру була надскладною», - вважають в Офісі президента.

Ситуація в районі Шумів і загрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін наказав 7 вересня відкрити вогонь по українських укріпленнях поблизу населеного пункту Шуми. На його думку, інженерні споруди Об’єднаних сил, розташовані біля Шумів, є незаконними.
  • Командувач Об’єднаних сил, генерал-лейтенант Володимир Кравченко заявив, що українські війська не порушували жодних домовленостей щодо обладнання інженерних споруджень в районі Шумів.
  • 6 вересня Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ підтвердила, що з боку Об'єднаних сил не було порушення домовленостей про перемир'я на Донбасі.
  • 9 вересня Тристороння контактна група провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.