"Інспектування" позицій ЗСУ скасували / фото УНІАН

Бойовики "ДНР" мали намір проводити інспектування позицій українських військових поблизу селища Шуми під своїми "прапорами", які вони мали намір взяти з собою.

Про це розповів заступник командувача ООС Богдан Бондар, йдеться в сюжеті телеканалу "Україна 24".

"Коли українська сторона погодилася на певні дії, з нашого боку також були деякі зауваження, які повинна була виконати російська сторона. Вони не виконані, тому, відповідно, ніяка верифікація не відбулася", - сказав генерал.

Бондар розповів, що росіяни та їх сателіти вимагали відвідування нових, узгоджених точок, фото і відеофіксацію, а також підписання спільного протоколу про інспекцію. Також бойовики планували взяти з собою свої прапори, як вважають військові, для влаштування провокації.

"Вони, наприклад заявляли - ми хочемо перевірити точку з координатами таку. Через день-два - надсилають іншу. Потім третю. Вчора о 23:56 вони навмисно надіслали ще якісь свої бачення-хотілки", - сказав Бондар.

У штабі ООС зазначають, що погодитися на такі умови військові не могли, і тому вони попередили керівництво країни, що інспекція неможлива. За словами Бондаря, коли спостерігачі місії ОБСЄ перебували на позиціях, противник підняв у повітря розвідувальні дрони, а це - грубе порушення перемир'я. Крім того, під час інспекції бойовики здійснили прицільний обстріл позицій зі стрілецької зброї. У штабі й на передовій вважають, що ідея з інспекцією була інформаційною провокацією.

Читайте такожБойовики обстріляли українські позиції на Донбасі, де сьогодні зірвалась "спільна інспекція"

Бондар додав, що українська сторона попросила ОБСЄ перевірити порушення умов перемир'я з боку бойовиків.

Ситуація поблизу Шумів і погрози бойовиків: усі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • Втім, спільне інспектування 10 вересня зірвалося. Росія і бойовики "ДНР" висунули нові вимоги щодо спільної інспекції, які не обговорювалися в ході позачергової конференції Тристоронньої контактної групи (ТКГ).
  • В ОП повідомили, що узгоджене "інспектування" не відбудеться у зв'язку з постійною зміною запитів російської сторони.