REUTERS

Українська розвідка не виключає, що Росія під час навчань "Кавказ-2020", які проводитимуться у вересні, вдасться до провокаційних дій.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час онлайн-брифінгу на тему: “Стратегічне командно-штабне навчання ЗС РФ “Кавказ-2020” сказав представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Вадим Скібіцький.

Читайте такожСтаніслав Асєєв: Донбас розчарований і озлоблений, що не став частиною РФ. Але це не означає, що цей факт якось додає любові до України

Відео дня

За його словами, аналіз безпекового середовища довкола України свідчить про цілеспрямовані заходи Росії з нарощування бойового потенціалу поблизу кордонів України, а створення Росією нових з'єднань і частин, мілітаризація окупованого Криму посилюють воєнну загрозу національній безпеці України.

При цьому, як сказав Скібіцький, кожного року готовність російських військ до бойового застосування перевіряється під час стратегічних командно-штабних навчань збройних сил РФ.

Так, цього року у ході навчання “Кавказ-2020” буде відпрацьовано весь комплекс заходів з підготовки і застосування російських сил загального призначення.

"Офіційною темою навчань визначено застосування угрупування військ коаліції держав в інтересах забезпечення воєнної безпеки на південно-західному стратегічному напрямі", - сказав представник ГУР Міноборони України.

До проведення навчань Росія долучить органи управління, об'єднання, з'єднання та частини південного, західного і центрального військових округів, повітряно-космічних сил, військово-морського флоту, повітряно-десантних військ, росгвардії та інших військових формувань РФ. Також запрошені контингенти збройних сил 17 країн.

"Розрахунково очікується задіяння щонайменше 100-120 тис. осіб, 3 тис. бойових броньованих машин - з них не менше 500 танків, 300 літаків, 250 вертольотів, 50 кораблів і до 5 підводних човнів", - сказав Скібіцький.

При цьому окремі епізоди навчань будуть відпрацьовані у прикордонних з Україною районах РФ - на полігонах Кадамовський, Кузьмінський та в окупованому Криму. В акваторії Чорного моря можливе проведення міжфлотського навчання.

"На єдиному оперативному фоні під час підготовки проведення навчань “Кавказ-2020” буде здійснено та заплановано навчання Організації договору колективної безпеки (ОДКБ). Основна мета - перевірка можливості застосування підрозділів збройних сил держав ОДКБ у військових операціях збройних сил Росії під прикриттям гуманітарних місій. В ході показової фази навчань “Кавказ-2020” не виключаються демонстраційні та провокаційні дії", - заявив Скібіцький.

Також, за його словами, буде перевірено готовність застосування інтегрованого угруповання військ, яке складається з регулярних військ, місцевих збройних формувань, приватних військових кампаній, цивільних і неурядових органзацій, які об'єднані під єдиним командуванням і діють під єдиним задумом для виконання завдань на території противника.

Представник ГУР Міноборони додав, що РФ постійно вдосконалює методи та способи застосування такого інтегрованого угруповання в бойових умовах на сході України, у Сирії та Лівії, і навчання “Кавказ-2020” стануть черговим етапом підвищеності навченості російського агресора.

"Ці навчання будуть використані російським керівництвом для демонстрації воєнної могутності Україні та державам Європи. Його слід розглядати як елемент тиску на нашу країну", - наголосив Скібіцький і додав, що в цей час посилиться інформаційна кампанія Росії, у тому числі з використанням українського інформаційного простору.

"Основна мета полягатиме у залякуванні та нав'язуванні на всіх рівнях думки про незворотність виконання російських вимог стосовно окупованих територій та здатність Кремля відстоювати свої інтереси з використанням військової сили", - сказав він.

Як повідомив Скібіцький, українські військові налагодили чітку взаємодію з обміну розвідувальною інформацією.

"За результатами розвідки навчання збройних сил Росії “Кавказ-2020” буде підготовлений відповідний аналіз та пропозиції щодо нейтралізації загроз від РФ", - наголосив він.