Ілюстрація / REUTERS

Пандемія COVID-19 викликала загострення критичного становища цивільного населення, яке проживає в зоні конфлікту на Донбасі.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Міжнародним комітетом Червоного Хреста з 12 травня по 3 червня на підконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей.

"Лише 12% опитаних членів домогосподарств відповіли, що їхніх заощаджень вистачить довше, ніж на місяць, що є ознакою нестабільного фінансового становища більшості населення. Але тривожним є те, що 43% домогосподарств заявили, що без сторонньої допомоги їхніх ресурсів вистачить максимум на один тиждень", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУкраїна закликала припинити вогонь на Донбасі в умовах пандемії – Зеленський

75% респондентів сказали, що через COVID-19 зросли ціни на харчові продукти; 47% заявили про зростання цін на непродовольчі товари; 35% респондентів сказали, що пандемія COVID-19 негативно позначилася на доходах їхніх домогосподарств.

Також 47% опитаних домогосподарств заявили, що мають труднощі з доступом до магазинів та ринків через карантинні заходи.

"Результати проведеного опитування показують, що багато сімей зіштовхуються з фінансовими труднощами та водночас мають проблеми з доступом до продовольчих ринків через COVID-19 і конфлікт загалом. Це означає, що програми МКЧХ з надання коштів сім’ям є недостатньо ефективними. Нам потрібно знову збільшити обсяги роздачі продуктових та гігієнічних наборів", - сказала глава делегації МКЧХ в Україні Флоранс Жиллєтт.

У прес-службі МКЧХ зазначили, що з початку спалаху COVID-19 комітет роздав понад 45 тис. продуктових та гігієнічних наборів у 136 населених пунктах по обидві сторони лінії зіткнення і допоміг 56 медичним закладам у зоні конфлікту на Донбасі, надавши ліки, засоби індивідуального захисту та встановивши тимчасові пункти для обстеження на коронавірус пацієнтів, які потрапляють на лікування до лікарні у Новоайдарі.

*** Опитування МКЧХ проводилося з 12 травня по 3 червня у Донецькій та Луганській областях. Всього було опитано 252 домогосподарства. Середній розмір домогосподарства становив 2,48 людини; середній вік членів домогосподарства становив 54 роки.