Зеленський хоче відкриття двох нових КПВВ на Луганщині / фото facebook.com/pressjfo.news

Президент України Володимир Зеленський заявляє, що Україна активно працює в рамках "нормандського формату" для якнайшвидшого одночасного відкриття двох нових контрольних пукнтів в'їзду-виїзду у Золотому та Щасті Луганської області.

Як повідомили УНІАН у прес-службі Офісу президента, Зеленський і президент Швейцарської Конфедерації Симонетта Соммаруга під час робочої поїздки на Донбас провели зустріч з представниками місій СММ ОБСЄ, Міжнародного комітету Червоного Хреста, системи ООН в Україні та керівництвом Донецької обласної державної адміністрації.

«Своїм безумовним пріоритетом я визначив покращення гуманітарного становища цивільного населення, яке постраждало внаслідок ведення бойових дій», – сказав Зеленський.

Відео дня

Читайте такожОкупанти ускладнили пропуск через лінію розмежування, людей пускають "за списками" - штаб ООС

Президент України зазначив, що впродовж трьох років було неможливо розвести сили й військову техніку в районі Станиці Луганської через постійні збройні провокації з боку бойовиків.

«Торік восени ми нарешті досягли домовленості щодо припинення вогню, розвели сили й важке озброєння, побудували новий мостовий перехід. Ці кроки значно полегшили страждання місцевих мешканців, які до того мало не щодня в надзвичайно складних умовах перетинали лінію розмежування», – наголосив він.

Водночас Україна не збирається зупинятися на досягнутому. «Активно працюємо з партнерами по Нормандському формату та в межах Тристоронньої контактної групи в Мінську щодо якнайшвидшого одночасного відкриття двох нових КПВВ у Золотому та Щасті. Необхідні взаємні гарантії безпеки для здійснення робіт з облаштування цих КПВВ діють з 10 липня цього року», – наголосив Зеленський.

Також сказано, що учасники зустрічі відзначили прогрес, якого досягнуто за останній рік для покращення гуманітарного стану в регіоні, поліпшення безпекової ситуації та встановлення миру. Зокрема, наголошувалося на важливості відновлення діалогу в Нормандському форматі, домовленості про повне та всеосяжне припинення вогню, визначенні точок розведення сил, поверненні утримуваних осіб, відкритті КПВВ після епідемії COVID-19, відбудові мосту в Станиці Луганській, яким щодня проходить до 10 тисяч осіб.

Ще було особливо відзначено, що міст у Станиці Луганській, який був емблемою людського страждання, став ознакою відданості керівництва країни досягненню миру.

Як повідомляв УНІАН, учасники Тристоронньої контактної групи з врегулювання ситуації на Донбасі домовилися не пізніше 10 листопада одночасно відкрити два КПВВ у Луганській області.