Олексій Резніков розповів про миротворців ООН на Донбасі / фото УНІАН, Олександр Кузьмін

Віце-прем'єр-міністр, міністр з питань реінтеграції окупованих територій Олексій Резніков впевнений, що Україні потрібна буде допомога миротворців ООН у врегулюванні конфлікту на Донбасі - це питання поки відкладене, але не зняте з порядку денного.

Про це повідомляє "РБК".

"Питання миротворців обговорювали свого часу наші дипломати на рівні Радбезу ООН. Була дискусія, якого характеру буде ця місія (встановлення миру або підтримання миру), де саме будуть присутні миротворці: по всій території Донбасу, на лінії розмежування, на кордоні з Росією. Тут була суперечка двох позицій і десь посередині, теоретично, могли зійтися, але вони це відклали", - зазначив віце-прем'єр.

Він припустив, що питання миротворчої місії на Донбасі могло б бути внесене до порядку денного саміту лідерів країн "нормандської четвірки". Перед ухваленням рішення щодо миротворців, генеральний секретар ООН повинен буде відправити оціночну місію в регіон. Це передбачає запит на бюджетне фінансування, яке має схвалити Радбез ООН, додав Резніков.

Читайте такожРосія і бойовики заблокують роботу ТКГ, якщо Рада не дозволить вибори на Донбасі - Кравчук

Ситуація поблизу Шумів і погрози бойовиків: всі подробиці

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8: 00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня. Згодом бойовики "ДНР" вдруге "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня ТКГ провела позачергове засідання з метою недопущення зриву режиму припинення вогню на Донбасі. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В офісі президента заявили, що домовленість в рамках Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків і недопущення нових провокацій.
  • Втім, спільне інспектування 10 вересня зірвалося. Росія і бойовики "ДНР" висунули нові вимоги щодо спільної інспекції в районі села шуми Донецької області, які не обговорювалися в ході позачергової конференції Тристоронньої контактної групи (ТКГ).
  • В ОП повідомили, що узгоджене "інспектування" не відбудеться у зв'язку з постійною зміною запитів російської сторони.
  • 10 вересня вдень російсько-окупаційні війська на Донбасі відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми.