Стати бойовиком "ЛНР" можна і проти своєї волі / Роман Кошмал

Контррозвідники Служби безпеки України викрили факти примусового схилення жителів тимчасово непідконтрольної українській владі території Луганської області до участі у протиправній діяльності терористичних угруповань так званої «ЛНР».

Читайте такожУ Кабміні розповіли, скільки років потрібно на реінтеграцію Донбасу

Про це повідомляє прес-центр СБУ.

Відео дня

Під час досудового слідства встановлено, що ватажки бойовиків змушують місцевих жителів вступати до незаконних збройних формувань.

«Для цього вони створюють штучні перешкоди під час працевлаштування. Також зловмисники втягують мирних жителів до своїх угруповань через заборону виїзду на підконтрольну українській владі територію, у тому числі для одержання соціальних виплат. Відмова від постановки на «військовий облік» є приводом для дискримінації та репресій», - йдеться у повідомленні.

Оперативники СБУ задокументували факти силового втягнення місцевого жителя до лав бойовиків. Зловмисники через погрози та залякування змушували чоловіка ставати на облік у так званому «військкоматі ЛНР» і приймати «присягу».

У відомстві наголосили, що примусовий характер «мобілізаційних процесів» на тимчасово непідконтрольній українській владі території порушує норми міжнародного права, а також конституційні права та свободи громадян.

У межах кримінального провадження за ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для встановлення і притягнення до відповідальності всіх винних осіб.

Більше новин на тему