матеріально-технічне забезпечення угруповання на запорізькому напрямку здійснюється не на найвищому рівні, зазначив Коваленко / фото REUTERS

Запорізьке угруповання російських військ значно слабкіше і вразливіше, ніж донецьке чи луганське, а тому будь-які плани РФ щодо наступу на цьому напрямку можуть завершитися чимось куди більшим, ніж просто фіаско.

Впевненість у цьому висловив військово-політичний оглядач Олександр Коваленко. На його думку, для успішного повноцінного наступу на Запорізькому плацдармі російським окупантам необхідно ресурс порівнянний з не менше 80 батальйонних тактичних груп (БТГр), але на сьогодні у РФ там сконцентровано всього близько 30 БТГр.

За інформацією експерта, ситуація така, що навіть у кістяка угруповання не все добре з комплектацією і боєздатністю, для проведення масштабних наступальних операцій:

Відео дня

"Кістяком Запорізького угруповання залишаються 19-та і 42-та МСД 58-ї ОВА ЮВО. При цьому не можу сказати, що ці підрозділи можуть похвалитися якоюсь феноменальною боєздатністю. Наприклад, підрозділи 19-ї МСД, а саме 429-ї і 503 МСП мають приблизно 50% -60% штатну комплектацію по ББМ. Танк в складі даних БТГр і зовсім є рідкісним звіром. Аналогічна картина і в середовищі 42-ї МСД, а саме 70-м, 71-м і 291-м МСП. Більш-менш з комплектацією у 78-го МПСН "Ахма-північ" і тільки з тієї причини, що він особливо не лізе на передок".

Коваленко додав, що на цей час матеріально-технічне забезпечення угруповання на Запорізькому напрямку здійснюється не на найвищому рівні, а в разі активізації бойових дій і зростанні потреб в 3-4 рази і зовсім просяде.

"Таким чином, нинішнє угруповання на Запорізькому плацдармі дозволяє російським військам в першу чергу вести оборонного типу дії, і якщо ми говоримо про наступ, то фронт у більш ніж 100 км їм нинішньою кількістю, нинішньою комплектацією і рівнем забезпечення, ніяк не охопити і не продавити", - упевнений експерт.

Ситуація на Запоріжжі - останні новини

За даними Генштабу ЗСУ, на Запорізькому напрямку 2 лютого райони понад 15 населених пунктів зазнали обстрілів з мінометів, ствольної та реактивної артилерії РФ. Серед них - Ольгівське, Малинівка, Красне, Гуляйполе Запорізької області.

Повідомлялося, що російські окупанти припинили соціальні виплати на захопленій території Запорізької області. Росіяни пояснюють такий крок нестачею рублів. Зокрема, виплат немає в Мелітополі, Бердянську та Токмаку. При цьому окупанти намагаються припинити обіг гривні. Як відзначають у центрі, на окупованих територіях росіяни влаштовують рейди по торгових точках, щоб не допустити покупки за гривню.