Україна повинна офіційно назвати РФ противником, вважає офіцер / Фото: REUTERS

Україні слід офіційно визнати Росію ймовірним противником.

Таку думку висловив начальник групи розвідки 92-ї ОБМР в 2015-2017 роках, бойовий офіцер Петро Недзельський, пише "Апостроф".

За його словами, поняття ймовірного противника можна побачити у військовій доктрині всіх держав.

Відео дня

"Я ще в 1993-1994 роках писав, що ми повинні визнати Росію ймовірним противником. Тому що до ймовірного супротивника відносяться ті країни, які мають до вас якісь територіальні претензії, або проводять до вас агресивну політику, або є політичні сили всередині цієї країни, які нібито ще не при владі, але ведуть агресивну політику", - пояснив він.

Офіцер каже, що заяв опального Володимира Жириновського вже достатньо для визнання Росії ймовірним противником.

Читайте такожУкраїна не планує атакувати Донбас: У МЗС відреагували на закиди Кремля"Зараз на кордоні сконцентровано понад 90 тисяч осіб особового складу і більше тисячі танків – це наступальне угруповання. Цього вже достатньо, для того, щоб проявити стурбованість - для чого це робить Росія? І плюс офіційні агресивні заяви відповідних політиків і того ж Путіна проти України", - додав він.

Як приклад реакції на висловлювання Жириновського розвідник навів дії Фінляндії.

"Свого часу Жириновський в якомусь виступі заявив, що ми переглянемо кордони з Фінляндією – результати Другої світової війни, за якими частина території, Карелія, відійшла фінам. Фінляндія миттєво переглянула свою військову доктрину і визнала Росію ймовірним противником через висловлювання політика, який хоч і не при владі, але є політиком цієї держави", - розповів Недзельський.

Читайте такожВторгнення Росії в Україну: розвідка США описала ймовірний сценарій дій Москви-Bloomberg"Те ж повинні зробити й ми. Жириновський же робить подібні заяви по Україні. І у нас є всі законні, міжнародні підстави для дій у відповідь", - резюмував він.

Ситуація на кордоні РФ і України

11 листопада Bloomberg опублікувало статтю, в якій йшлося про ризики повномасштабного нападу Росії на Україну. В агентстві зазначили, що в колах американських і європейських дипломатів серйозно схвильовані нинішнім переміщенням російських військ у бік кордону України.

У самій Москві це заперечують, називаючи осінню передислокацію військ "демонстрацією сили".

На початку листопада в західних ЗМІ почала з'являтися інформація з посиланням на дані супутникових знімків про активне переміщення російських військових до кордону з Україною. 

При цьому, в Міноборони України дану інформацію заперечували.

Це вже друга ймовірна хвиля загострення на російсько-українському кордоні з березня 2021 року. Однак, як пише Bloomberg, поки концентрація військ РФ відбувається переважно вночі, тоді як навесні в Кремлі відкрито погрожували наступом, чинячи політичний тиск на Україну, ЄС і США.

Глава вітчизняного МЗС Дмитро Кулеба заявив, що загроза повномасштабного військового вторгнення в Україну з боку Росії дійсно існує, але Київ проводить необхідну роботу для того, щоб такий сценарій не був реалізований.