Патрульний катер проекту" Раптор " / Міністерство оборони РФ

Знищені на світанку 2 травня високоточними ударами Bayraktar TB2 рашиські патрульні катера проекта 03160 "Раптор" - є найновішими катерами військово-морських сил РФ у Чорному морі.

Що більш важливо, на них могли знаходитись спецпризначенці - коштовні вузькоспеціалізовані фахівці, ліквідація яких може бути ціннішою навіть за вартість заліза.

Патрульні катери проекту 03160 "Раптор"

"Раптори" з’явились у РФ, як і багато інших розробок, завдяки "нафтовим" грошам. І якщо добре "пошкрябати" будь-яку "новинку" російського оборонного комплексу, то доволі швидко можливо знайти радянський спадок, або західну техніку.

Відео дня

У випадку з "Раптором", то зовні це дещо збільшена у розмірах копія катера CombatBoat 90 від шведської компанії Dockstavarvet. Відомо, що РФ закупила у цієї компанії з 2004 по 2012 рік 11 таких катерів без озброєння та бронювання. А вже у 2014 році "несподівано" якесь КБ "Пелла" з Санкт-Петербурга виграє тендер та через рік спускає на воду "Раптор".

Патрульний катер" Раптор " / Міністерство оборони РФ

Цікаво, що на CombatBoat 90 також максимально схожий ще один рашиський патрульний катер - проекта 02510 "БК-16", виробництво яких розгорнуто на суднобудівному підрозділи "Концерну Калашников".  Але данський Dockstavarvet відхрещується від продажу ліцензії, хоча і про жодний позов у бік обох "розробників" з РФ невідомо.

Якщо ж зазирнути всередину "російського" "Раптора", то російського там буде на так і багато. Зокрема вся машинна частина - це компоненти: дизельні двигуни Caterpillar та водомети Rolls-Royce. Навігаційно-радіолокаційне обладнання - італійське від Furuno Navionics.

Саме вони забезпечують і 300-мильну дальність ходу і повну швидкість до 48 вузлів цього 17-метрового катера який може перевозити до 20 бійців. А також дозволяє йому виконувати патрульні та спеціальні місії.

Патрульний катер" Раптор " / Міністерство оборони РФ

Звісно і ціна за такі "Раптори" вийшла далеко не мінімалістична, близько 2,1 млн доларів, що відомо із матеріалів судової тяжби між виробником та міноборони РФ.

Загалом на Чорному морі у РФ було шість катерів "Раптор" та шість "БК-16". А загальна кількість цих катерів 17 та 13 відповідно.

Призначення "Раптора"

"Раптор" це не повноцінний морський катер, його задача - працювати у прибережній зоні та у гирлах річок. А фактичні функції зводяться до патрулювання, охорони баз та морський десант, в першу чергу - спецпризначенців. Бо у бойових умовах саме такі швидкісні катери і займаються тим, що закидають загони морських диверсантів у тил.

Патрульний катер" Раптор " / Міністерство оборони РФ

І, скоріш за все, саме це і намагались зробити рашисти, бо Оперативне командування "Південь" у своєму повідомленні зазначило, що катери намагались користуючись темрявою "розвідати обстановку в районі гирла Дунаю", яке знаходиться всього за 36 км від острова Зміїний, але "відчувши небезпеку - ретирувалися".

Відійшовши від берега обидва "Раптори", як раз і були знищенні біля захопленого острова. І існує висока ймовірність того, що на них перебували спецпризначенці.

Патрульний катер" Раптор " / Міністерство оборони РФ

Характеристики катера "Раптор"

  • Довжина: 16,9 м
  • Водотоннажність: 23 т
  • Максимальна швидкість: 48 вузлів
  • Сумарна потужність силової установки: 1690 кВт
  • Дальність ходу максимальна: 300 миль
  • Екіпаж: 2-3 людини
  • Десант: до 20 осіб
  • Озброєння: бойовий модуль "Управа-Корд"з 14,5 кулеметом, два 7,62-мм кулемети ПКМ / ПКП

Вас також можуть зацікавити: