Ілюстрація / REUTERS

США "міцно підтримують" зусилля України щодо перемир'я на Донбасі та сподіваються, що воно відкриє шлях до "повного та всебічного врегулювання створеного Росією конфлікту" на Сході.

Про це повідомляється на Twitter-сторінці посольства США в Україні.

"Ми сподіваємося, що реальний стан справ на місцях повністю відображатиме припинення вогню, передбачене Мінськими угодами, в той час як додаткові заходи щодо посилення припинення вогню, погоджені Тристоронньою контактною групою, вступають в дію 27 липня", - йдеться у заяві.

Відео дня

Читайте такожНа Донбас прибувають українські миротворці ООН для контролю за дотриманням перемир’я

У посольстві зазначили, що дотримання режиму припинення вогню дасть перепочинок цивільним громадам, які постраждали від "насильства, що триває понад шість років". 

Як повідомлялося, станом на 00:00 за київським часом понеділка, 27 липня, ситуація на фронті залишається контрольованою. Водночас, за даними штабу ООС, ворог зробив чергову провокацію неподалік Новомихайлівки та здійснив мінування українських позицій протипіхотними мінами ПОМ-2 за допомогою протитанкових гранатометів.

Нагадаємо, що у ніч проти понеділка, 27 липня, о 00:01 на лінії розмежування на Донбасі розпочався режим повного та всеосяжного припинення вогню. Про це 22 липня домовилися представники Тристоронньої контактної групи.

В Офісі президента України домовленість про перемир'я назвали "проривом" у Мінському процесі і наголосили, якщо режим цілковитого і всеосяжного припинення вогню буде дотримано бойовиками, це відкриє шлях до виконання інших положень Мінських угод. Не стріляти домовилися аж до повного врегулювання збройного конфлікту на Донбасі.

Тим часом українські військові заявляють, що готові дати відсіч у разі, якщо підтримувані Росією бойовики знову розпочнуть обстріли.

У неділю, 26 липня, за кілька годин до оголошеного перемир'я відбулася телефонна розмова між президентом України Володимиром Зеленським та президентом Російської Федерації Володимиром Путіним.