Резніков нагадав про міжнародне право / фото УНІАН

Віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков заявляє, що за новими домовленостями Тристоронньої контактної групи з урегулювання ситуації на Донбасі про повне і всеосяжне припинення вогню українська армія не позбавлена права вести вогонь у відповідь, якщо йдеться про самозахист.

Як передає кореспондент УНІАН, про це Резніков сказав під час онлайн-дискусії про безпекові та політичні виклики мінського мирного процесу та нормандського формату.

Читайте такожПеремир'я на Донбасі: Резніков заявив, що Кремль не хоче виконувати домовленості

Відео дня

“На сьогоднішній день я би хотів заспокоїти критиків цього перемир’я, що нібито українська армія позбавлена права вести вогонь у відповідь. Це не так. Я хочу нагадати всім норми міжнародного права, починаючи від Статуту ООН – стаття 51 – яка чітко дає право будь-якій країні на самозахист, на самооборону, чим по суті Україна і користується з початку військової агресії з боку Російської Федерації”, - заявив Резніков.

Також він нагадав про статтю 40 Гаазької конвенції 1907 року. "Ця конвенція регулює закони та звичаї ведення війни. У статті 40 цієї конвенції досить чітко сформульовано, що в разі порушення перемир’я однією зі сторін інша сторона має право на вихід з цього перемир’я аж до відновлення бойових дій”, - сказав Резніков.

За словами віце-прем’єра, попри те, що виконання Мінських угод мало завершитися до кінця 2015 року, оскільки всі дати, які прописані в цих угодах, стосувалися 2014 і 2015 року, іншого майданчику для переговорів не існує. “Це безальтернативний майданчик сьогодні, який дає можливість все ж таки припинити гібридну війну, встановити мир на окупованому сьогодні Донбасі, в окремих районах Донецької і Луганської областей, і врешті-решт прийти до фіналу політичного врегулювання, яким мають бути місцеві вибори на тих територіях”, - сказав Резніков.

Також він додав, що Україна робитиме все заради виконання Мінських угод з розумінням того, що ключовим завданням є безпечна реінтеграція окупованих територій. “Всі заходи і всі процеси, які будуть відбуватися, не повинні нести загрозу територіальній цілісності України і її суверенітету, і унітарній побудові держави”, - додав він.

Водночас Резніков визнав, що вже багато разів проголошувалося перемир’я на Донбасі, яке не дотримувалося. “Багато критиків сьогодні стверджують, що було вже не одне перемир’я оголошено протягом шести років, і вони не виконувались і не дотримувались. Так, дійсно, це правда. І ми дивимося дуже уважно на те, як буде відбуватися дотримання домовленостей, які відбулися у Тристоронній контактній групі на минулому тижні, і ми розуміємо, що це ще одна спроба, ще один шанс дати Мінським угодам спрацювати”, - сказав Резніков.

Як повідомляв УНІАН, з опівночі 27 липня на лінії розмежування в районі проведення операції Об'єднаних сил на Донбасі діє режим повного і всеосяжного припинення вогню. Домовленість про перемир'я була досягнута 22 липня учасниками ТКГ (Україна, Росія, ОБСЄ) щодо врегулювання ситуації на Донбасі.

Сторони домовилися про заборону на наступальні та розвідувальні дії, снайперського вогню, заборону використання літальних апаратів і заборону розміщення важкого озброєння в населених пунктах тощо.

Водночас 27 липня у Києві під Офісом президента відбулася акція протесту проти перемир’я на Донбасі. Учасники мітингу протестували, на їхню думку, проти «капітулянтської політики» президента Володимира Зеленського на Донбасі.

Активісти «Нацкорпусу» заявили, що «повна заборона на ведення вогню навіть у відповідь робить армію беззахисною, виведення підрозділів аеророзвідки з ООС робить армію сліпою».