Турецький безпілотник Bayraktar / фото УНІАН, Лазаренко Микола

На засіданні Тристоронньої контактної групи, яке пройшло в середу, 27 жовтня, представників Росії найбільше цікавило питання застосування Україною турецького безпілотника Bayraktar.

Про це в Facebook повідомив представник Донецька в українській делегації Сергій Гармаш.

"Звичайно, представників Росії з Луганська і Донецька найбільше цікавило питання застосування Україною БПЛА "Байрактар". Ми підтвердили цей факт, нагадавши, що російські безпілотники "Орлан-10" давно баражують наше небо на Донбасі, тому нічого нового в застосуванні БПЛА на Донбасі немає", - поділився він.

Відео дня

Гармаш підкреслив, що Збройні сили України були змушені застосувати безпілотник, бо в результаті ескалації на Донбасі за останні дні загинули двоє українських військовослужбовців.

"Щоб охолодити агресивність противника і з метою уникнення зайвих жертв, ми застосували "Байрактар", який з хірургічною точністю придушив вогневу точку противника. Незрозуміло, чому це викликало таку істеричну реакцію, якщо, як заявила громадянка Ніканорова у них "достатньо сил і засобів, щоб з Байрактарами впоратися". Мабуть, ці "сили і засоби" ще не довезли з московського воєнторгу", - написав представник Донецька в українській делегації.

Читайте такожУкраїна вперше застосувала турецький Bayraktar в бою (відео)

Безпілотник Bayraktar TB2-довідка УНІАН

  • Дрон Bayraktar TB2 відомий тим, що має велику тривалість польоту. Він може перебувати в повітрі протягом цілої доби і 34 хвилин. Безпілотник створений для спостереження за територією з повітря. Він може швидко виявляти мету.
  • Турецький безпілотник отримав чотири ракети, серед яких керовані протитанкові ракети і авіаційні бомби. Літальний апарат відрізняється сучасним програмним забезпеченням і системою управління. Дрон оснащений декількома камерами і системою спостереження.
  • Україна домовлялася з Туреччиною про закупівлю ударних безпілотних комплексів оперативного рівня ще з 2018 року.
  • ЗСУ повідомляла, що турецькі ударні безпілотники істотно посилять обороноздатність України.
  • У 2019 році ЗСУ починала випробування турецьких ударних дронів Bayraktar TB2. 
  • В "Укроборонпромі" назвали головні переваги дронів і зазначили, що вони точно б'ють по терористах.
  • У липні 2021 року ВМС України отримали перший безпілотник з Туреччини.