Бойовики не дотримуються режиму тиші / фото УНІАН

На Донбасі з початку доби зафіксовано три порушення режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації.

Читайте такожУ Зеленського пояснили, чому скасували "інспекцію" позицій ЗСУ поблизу Шумів на ДонбасіПро це повідомляється у вечірньому зведенні щодо ситуації в районі проведення операції Об’єднаних сил станом на 17.30.

«Від початку поточної доби, 10 вересня, на ділянках відповідальності наших підрозділів зафіксовано три порушення повного і всеосяжного режиму припинення вогню з боку збройних формувань Російської Федерації», - зазначається у зведенні.

Так, сьогодні о 14.15 російсько-окупаційні війська відкрили вогонь зі стрілецької зброї по українських позиціях поблизу населеного пункту Шуми. Обстріл був прицільним та спрямованим на ділянку, де мала пройти зустріч представників СЦКК та ОБСЄ і де були надані гарантії безпеки.

Завдяки оперативності українських розвідників дії збройних формувань Російської Федерації були спрогнозовані завчасно, тому швидко вдалося убезпечити не тільки військовослужбовців Об’єднаних сил, а й представників СЦКК та ОБСЄ.

Окрім того, ворог здійснив постріли зі стрілецької зброї в бік позицій українських бійців в районі Золотого та Золотого-5, застосувавши трасуючі кулі для підпалу трави.

Бойових втрат серед особового складу Об’єднаних сил немає.

«Такі дії противника засвідчують, що ворог свідомо та цілеспрямовано йде не тільки на порушення домовленостей, а й відкрито провокує українську сторону. Натомість Україна вкотре демонструє своє щире прагнення до встановлення миру, але ворог навмисно зриває будь-які спроби», - сказано у зведенні.

У штабі ОС наголосили, що підрозділи Об’єднаних сил пильно спостерігають за ворогом і готові миттєво реагувати на будь-які зміни оперативної обстановки.

Зрив перемир'я на Донбасі та погрози бойовиків: що сталося 

  • 5 вересня ватажок бойовиків "ДНР" Денис Пушилін пригрозив відкрити вогонь по позиціях українських військових з 8:00 7 вересня. Причиною анонсованих обстрілів він назвав нібито порушення українською стороною домовленостей, досягнутих 22 липня щодо режиму тиші. Пушилін стверджує, що бойовики вимагали від ЗСУ закопати траншеї, які були вириті бійцями нібито після 22 липня, а потім ще й попереджали, що "мають повне право" усунути зазначені порушення самостійно.
  • Обіцяний обстріл позицій українських військових 7 вересня так і не відбувся. Україна через погрози Пушиліна скликала на 6 вересня позачергове засідання ТКГ.
  • 7 вересня Пушилін "переніс" дату атаки на позиції ЗСУ, "призначивши" її на 10:00 9 вересня.
  • Згодом бойовики "ДНР" ще раз "перенесли" анонсований обстріл і запропонували провести засідання Тристоронньої контактної групи о 12:00 9 вересня.
  • 9 вересня засідання ТКГ відбулося. Учасники консультацій домовилися про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ.
  • В Офісі президента заявили, що домовленість у межах Тристоронньої контактної групи про спільне інспектування в районі Шумів за участю представника координатора від ОБСЄ була досягнута з метою спростування фейків та недопущення нових провокацій.
  • Сьогодні, 10 вересня, в ОПУ заявили, що погодженого «одноразового інспектування» в районі Шумів не відбудеться у зв’язку з постійною зміною запитів російської сторони.
  • В Офісі президента вказали, що станом на ранок сьогоднішнього дня українська сторона отримала від них низку вимог, що суперечать одна одній, спотворюють характер домовленостей про режим припинення вогню та ще більше принижують ОБСЄ як авторитетного та об’єктивного посередника. В Офісі президента констатували, що представники незаконних збройних формувань демонструють наявність у них зовсім іншої мети, а саме – піару замість миру.
  • Також повідомлялося, що Україна не отримала адекватної відповіді на запит щодо дзеркальної інспекції районів розташування незаконних збройних формувань ОРДЛО, в яких моніторингова місія ОБСЄ зафіксувала факти наявності порушень.