Відразу після того, як набрало чинності чергове «безстрокове» перемир’я на Донбасі, Україна зафіксувала два факти порушення режиму припинення вогню з боку проросійських бойовиків. І взагалі важко говорити про якесь перемир’я, якщо згадати, що це вже, якщо не зраджує пам’ять, двадцять дев’яте «припинення вогню» на Донбасі. Тож ця «статистика» найкраще свідчить про реальне бажання зупинити обстріли.

Обстріли українських позицій продовжуються попри те, що «перемир’ю» передувала телефонна розмова президента України Володимира Зеленського з президентом РФ Володимиром Путіним. «Співрозмовники привітали досягнення домовленості щодо повного та всеосяжного режиму припинення вогню на Донбасі… Президент Російської Федерації підтримав цю домовленість», - повідомили в Офісі президента України.

Відео дня

У Росії продовжують проштовхувати власні ідеї розв’язання конфлікту

Телефонну розмову ініціювала українська сторона, адже Києву потрібно нав’язувати свою стратегію деокупації Донбасу. Тому що, якщо такої не буде, вона з’явиться деінде – у Москві, Берліні чи Парижі. Тож зусилля, які були скеровані на припинення обстрілів та підтримка цього з боку міжнародних партнерів були правильними.

Натомість в Росії продовжують проштовхувати власні ідеї розв’язання конфлікту.

По-перше, Кремль зацікавлений в тому, щоб перемир’я зірвалось за будь-яких причин. Адже це вчергове дозволить говорити про потребу прямих переговорів України з представниками так званих Л/ДНР.

По-друге, в Росії ясно дають зрозуміти, що їх не влаштовує постанова Верховної Ради України, яка говорить про вибори на окупованій частині Донбасу лише тоді, коли будуть виведені «російські окупаційні війська і техніка».

Для Москви важливо провести вибори без процесу роззброєння

Для Москви важливо провести вибори без процесу роззброєння. Адже, Кремлю чимшвидше потрібно легітимізувати окупаційну владу та далі говорити про зняття санкцій. Але не слід йти на поводу у гасла «мир за будь-яку ціну», а слід дивитися на ситуацію ширше: там, де Кремль коли-небудь розгортав свою агресію (в колишніх радянських республіках), конфлікти залишались на стадії замороження. Так Москві зручно тримати контроль за «незговірливими». Росія це робила, робить і буде робити.

Наразі Кремль хвилює одне – легітимізація окупаційної влади. Тому в Білокам’яній не збираються дотримуватись перемир’я. Їм треба будь-що посадити Київ за один стіл переговорів з бойовиками.

Тож недотримання режиму припинення вогню, насправді, чудова нагода для Києва згадати, з ким він має говорити насправді.

Тарас Семенюк, аналітик Kyivstratpro

Читати всі публікації автора