Прокуратура зібрала достатньо доказів проти російських найманців  / фото УНІАН

Україна планує на національному рівні притягувати до відповідальності російських найманців, зокрема бойовиків приватної військової компанії "Вагнера".

Читайте такожЗеленський назвав маячнею чутки про "зрив спецоперації" із затримання найманців з ПВК "Вагнер"

Про це в інтерв’ю "Радіо Свобода" повідомив заступник генерального прокурора Гюндуз Мамедов.

Відео дня

Відповідаючи на питання, якими можуть бути подальші дії України стосовно "вагнерівців", він зазначив.

"Обставина, що підозрюваних осіб передали до Російської Федерації, кардинально ситуацію не змінює. Ми зібрали достатню доказову базу щодо вчинення злочинів під час збройного конфлікту на Донбасі. Вони всі мають підозри, тому будемо притягувати їх до відповідальності на національному рівні та використовуватимемо інші інструменти кримінального процесу, в тому числі, міжнародні".

Викриття групи "вагнерівців" у Білорусі

  • 29 липня в Білорусі затримали бойовиків з ПВК "Вагнера", 32 - під Мінськом, ще одного - на півдні країни. Серед них були і ті, хто воювали проти України на Донбасі.
  • За інформацією правоохоронних органів Білорусі, до них надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації ситуації в період виборчої кампанії.
  • Білорусь звернулася до української влади з проханням перевірити причетність затриманих до скоєння злочинів в Україні.
  • 30 липня Україна почала консультації з Білоруссю про екстрадицію бойовиків.
  • 7 серпня президент Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що Україна має  довести провину затриманих бойовиків для екстрадиції.
  • Вже за два дні білоруський лідер повідомив, що отримав від президента РФ Володимира Путіна лист з викладенням усіх фактів навколо ситуації із затриманими "вагнерівцями".
  • 11 серпня Офіс генпрокурора України направив до Генеральної прокуратури Білорусі запити щодо видачі 28 бойовиків. Усі 28 осіб, серед яких 9 громадян України, підозрюються в участі в терористичній організації.
  • 14 серпня Білорусь видала Росії 32 затриманих під Мінськом "вагнерівців". У зв’язку з тим в Офісі президента України заявили, що очікували від влади Білорусі юридично коректнішого і зваженого рішення. А в українському МЗС не виключили можливість звернення до Інтерполу.
  • Водночас у Генпрокуратурі РФ стверджують, що передача бойовиків відбулась в "суворій відповідності з нормами міжнародного права і національного законодавства РФ та Білорусі".