Єрмак назвав умову, за якої можливі вибори в ОРДЛО / фото УНІАН, В'ячеслав Ратинський

Україна має план мирного врегулювання ситуації на Донбасі, фінальним етапом якого є проведення виборів на окупованих територіях.

Про це заявив глава Офісу президента України Андрій Єрмак в ефірі каналу "Україна 24".

"Одне з великих досягнень за цей рік - те, що ні в кого серед наших міжнародних партнерів не виникає питань про українську позицію. І сьогодні український план мирного врегулювання лежить на столі. Цей план має в кінці те, чого так чекає український народ, і чого, я сподіваюся, чекають всі прогресивні країни, наші партнери, колеги тощо. І чого в першу чергу чекають жителі Донбасу, чекають наші військові та їхні родини... Тому сьогодні нам вдалося виставити таким чином атмосферу в переговорному процесі, як у Мінську, так і в "нормандському форматі", коли ні в кого не виникає в цьому сумнівів, залишилося тільки отримати відповідь від наших візаві", - сказав Єрмак.

Відео дня

Читайте такожРосія і бойовики заблокують роботу ТКГ, якщо Рада не дозволить вибори на Донбасі - Кравчук

Голова ОПУ підкреслив, що цей план можна доопрацювати, але інша сторона повинна вирішити, чи згодна вона на мирне врегулювання.

"І сьогодні ось він, український план, щось там можна уточнити. Якщо ви "за" - вперед. Його можна чітко окреслити в термінах і закінчити цю війну. Якщо ви "ні" - скажіть голосно про це всім, що ви не хочете припинення війни в Україні. Звісно, фінальним етапом цього плану є проведення місцевих виборів на підставі українського закону й Копенгагенської конвенції", - пояснив Єрмак.

Він наголосив, що перед проведенням виборів в ОРДЛО треба провести демілітаризацію та забезпечити режим безпеки.

"Достатньо сказати "так", Україна повинна повернути свою територію, Україна забирає контроль над держкордоном і на демілітаризованій зоні проходять демократичні вибори", - сказав Єрмак.

Місцеві вибори на окупованих територіях

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.